Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αποστρατιωτικοποιείται»... η ιστορία της Γυάρου

Ετοιμο ΠΔ για αποχαρακτηρισμό της Γυάρου από πεδίο βολής του στρατού

Στην αποστρατιωτικοποίηση και τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου ως Ναυτικού Οχυρού αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανταποκρινόμενο στο πολύχρονο αίτημα των αγωνιστών της Γιούρας όπως καταγράφεται από το Σύλλογο «Γυάρος: Ιστορική Μνήμη» και της Επιτροπής Απότισης Φόρου Τιμής των αγωνιστών της Δημοκρατίας που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στο νησί (επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο Αιγαίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της νήσου).

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση. Ηδη, από σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός, «το νησί της Γυάρου δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί σαν πεδίο βολής των Ενόπλων Δυνάμεων και αποδίδεται, ουσιαστικά στον ελληνικό λαό και βαθύτερα στην Ιστορία»...

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, αποδίδουμε πλέον τη Γυάρο σ' αυτούς που τους ανήκει, που είναι ο ελληνικός λαός, και το μόνο που θέλω να πω καταλήγοντας, είναι ότι ελπίζω πως θα αξιοποιηθεί κατάλληλα με τη διαμόρφωση του χώρου, με τη διαμόρφωση προβλήτας, ώστε να είναι επισκέψιμος από τους πολίτες στο πλαίσιο κάποιων εκδηλώσεων που μπορεί να διεξαχθούν εκεί και θα υπογραμμίζουν ακριβώς αυτές τις ιστορίες μνήμης».

Κάποια ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί η δήλωση του υπουργού σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου από τα συναρμόδια υπουργεία, αφού όπως είπε: «Αυτό είναι και αρμοδιότητα και άλλων υπουργείων γιατί πρέπει και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε πλέον το χώρο και ιστορικά και πολιτιστικά και τουριστικά αν θέλετε». Ομως η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και ο σεβασμός στην ιστορία της Γυάρου, δε συμβιβάζεται με τουριστική εκμετάλλευση - αξιοποίηση του νησιού - «κολαστηρίου» για δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της Δημοκρατίας, ελπίζουμε, κάτι διαφορετικό να υπονοεί ο υπουργός...

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το υπουργείο Αιγαίου όσο και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν αποφασίσει την ανακήρυξη της Γυάρου ως χώρου ιστορικής μνήμης και τη συντήρηση και διατήρηση των κτιρίων, φυλακών καθώς και όλων των άλλων εγκαταστάσεων και κατασκευών που βρίσκονται σ' όλους τους όρμους, στο νησί. Ο Δ. Σηφουνάκης τόνισε ότι «το υπουργείο Αιγαίου ξεκινάει άμεσα τη διαδικασία μελετών αποτύπωσης και αποκατάστασης του χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ