Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μετωπικές συγκρούσεις» στο Κοινοβούλιο

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Πραγματικό πεδίο μάχης θύμιζε χτες το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς διεξαγόταν η τελευταία συνεδρίαση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2000, προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπές ύψους 30 εκατομμυρίων μάρκων στις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, να δοθεί η κατάλληλη ώθηση στη γερμανική οικονομία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά την καταληκτική ομιλία στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων μέτρων - μέτρα, που έχουν προκαλέσει απίστευτη κοινωνική αναταραχή στη χώρα - ενώ, απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι είναι ανίκανος να εφαρμόσει τα προτεινόμενα σχέδια για την οικονομία, τους επιτέθηκε, προτρέποντάς τους, μάλιστα, να ψηφίσουν και να υποστηρίξουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις - βλέπε περικοπές - για το «κοινωνικό κράτος», κάτι που δεν μπορούσε ούτε ο προκάτοχός του, χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ να επιτύχει! Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε ο Σρέντερ από το βήμα της Μπούντεσταγκ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για μία πολύ πιθανή αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως νωρίτερα είχαν κατηγορήσει ευθέως τον Σρέντερ για «χαοτική οικονομική πολιτική», η οποία τους 13 μήνες, που βρίσκεται στην εξουσία, πηγαίνει από αριστερά στα δεξιά και αντιστρόφως, πάντα κατά το δοκούν, προκαλώντας τέτοια ασάφεια, που έχει δημιουργήσει πανικό σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Πάντως, θεωρείται μάλλον απίθανο να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την Μπούντεσνταγκ, καθώς Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν την πλειοψηφία. Το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Μπούντεσβαρ, όπου, μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία. Το θέμα της στάσης των Χριστιανοδημοκρατών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στρακ, έθεσε ζήτημα αμφιβολιών για τη διαδικασία της διερεύνησης που κάνει το Κοινοβούλιο, καθώς ο Κολ δείχνει απρέπεια και αρνείται συστηματικά να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή, που διερευνά τις υποθέσεις πωλήσεων όπλων που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Χέλμουτ Κολ. Αμφιβολίες που προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην Γερμανού καγκελάριου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ