Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Αλλεπάλληλες εμπλοκές με τις «οδηγίες» των Βρυξελλών

 

ΠΑΡΙΣΙ.-

Η μία κρίση φαίνεται ότι βαίνει στο τέλος της ενώ μία άλλη, μόλις, αρχίζει στις σχέσεις της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόλις, χτες, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει νέα αναφορά από την Εθνική Εταιρία Ασφαλείας Τροφίμων προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την άρση ή όχι της απαγόρευσης εισαγωγής βρετανικού βοδινού, η οποία έχει προκαλέσει την οργή της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν, ήδη, δρομολογηθεί νομικές διαδικασίες σε βάρος της Γαλλίας, και του Λουξεμβούργου, επειδή δεν υιοθέτησαν νομοθεσία που να εισάγει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναμένει το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας τη νέα γνωμάτευση της Εθνικής Εταιρίας Ασφάλειας Τροφίμων προκειμένου να επανεξετάσει την απαγόρευση που έχει επιβάλει στις εισαγωγές βρετανικού βοδινού. Η μονομερής αυτή απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτώβρη, ενώ η ΕΕ ήρε τη σχετική απαγόρευση από τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Παρισιού - Βρυξελλών. Εντούτοις, η γαλλική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις γνωματεύσεις της γαλλικής Εταιρίας Ασφάλειας Τροφίμων, υποστήριξε ότι το βρετανικό βοδινό είναι ακόμη ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σημείο, μάλιστα, που επισείει νέα ευρωπαϊκή απαγόρευση. Η στάση αυτή του Παρισιού τιμωρήθηκε με λήψη μέτρων από την ΕΕ. Ανάλογη αρνητική στάση έχει τηρήσει και η Γερμανία, η οποία, όμως, απέφυγε να προχωρήσει στην επιβολή δικής της απαγόρευσης, απλώς αρκέστηκε να μη συμμορφωθεί με την άρση της απαγόρευσης, επικαλούμενη κάποιους τυπικούς λόγους της γερμανικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Λογιόλα ντε Παλάτσιο, του επιτρόπου Ενεργείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, ήδη, επίσημη επιστολή προς τη γαλλική κυβέρνηση, και προς την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ζητώντας επαρκείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα αποτελέσει το πλέγμα για την ιδιωτικοποίηση του 26,5% των κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι χώρες - μέλη της ΕΕ οφείλουν να συμμορφωθούν με την οδηγία των Βρυξελλών για «άνοιγμα» στην αγορά των μετοχών των κρατικών εταιριών ενεργείας. Εντούτοις, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της γαλλικής Βουλής δεν ενέκρινε, λόγω επιμέρους διαφωνιών, το σχετικό νομοσχέδιο, κατά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται προς επίλυση μετά τα τέλη Γενάρη. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι, ασχέτως της επίσημης απάντησης που θα λάβουν μέσα στις επόμενες 15 μέρες από τη γαλλική κυβέρνηση και αυτήν του Λουξεμβούργου, έχουν, ήδη, δρομολογηθεί νομικά μέτρα σε βάρος τους.

Εκλεισαν τα λιμάνια

Αποκλεισμένα έμειναν, χτες, επί ώρες όλα τα μεγάλα λιμάνια της Γαλλίας καθώς οι ψαράδες διαμαρτύρονταν για τις, διαρκώς, μειούμενες ζώνες αλιείας. Οι Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν τα λιμάνια του Καλέ, της Βουλώνης και του Ντουνκέρκ, τονίζοντας ότι τα αυξανόμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο κανάλι της Μάγχης, η κατασκευή νέων μεγάλων κυματοθραυστών στο Ντουνκέρκ και η επικείμενη έναρξη εργασιών εξόρυξης άμμου στις βρετανικές ακτές, θα περιορίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα στα ελάχιστα μέτρα έξω από τα λιμάνια και κατά συνέπεια θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ