Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι πλημμυροπαθείς

Eurokinissi

Εκατοντάδες άνθρωποι που επλήγησαν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ιανός», στην Καρδίτσα και αλλού, βρίσκονται ακόμα στο «περίμενε» για τις όποιες αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης και αντιπλημμυρικά έργα που τους είχαν υποσχεθεί τα κυβερνητικά στελέχη που «παρέλασαν» εκείνες τις μέρες από την περιοχή. Ενδεικτικά, πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και οι οποίες καλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, καταστήματα και χωράφια, μέχρι και σήμερα υπάρχουν 1.550 εκκρεμείς αιτήσεις ανθρώπων που έπαθαν ζημιές σε αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ κ.λπ., που συνεχίζουν να παραμένουν εκτός διαδικασίας αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, οι πληγέντες βλέπουν ότι ακόμα και τα λίγα - αυτονόητα - που πήραν έχουν έρθει μέσα από σκληρό αγώνα και συλλογική διεκδίκηση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Εκτορας Γάζος, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν, πως η δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ), παρά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κάνει λόγο για αποζημιώσεις στο 100% και για αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στο δήμο, στην πράξη κωλυσιεργεί, έχει ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τις συναντήσεις σε άτυπα συντονιστικά τα οποία έστηναν μεταξύ τους οι συμπολιτευόμενοι σε επίπεδο δήμου, αλλά και Περιφέρειας και κυβέρνησης, για να μπορέσουν να περάσουν στους πολίτες πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε όλα αυτά».

Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι η δημοτική αρχή στην πράξη δεν παλεύει το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100%, ενώ ταυτόχρονα ήταν ανύπαρκτη η συνδρομή του δήμου και του κράτους στις αποκαταστάσεις όχι μόνο στους δρόμους - και αυτές ακόμα καθυστερημένα τις έκανε - αλλά κυρίως σε σπίτια, καταστήματα και χωράφια, που τα καθάρισαν όλα μόνοι τους οι πολίτες. Και σαν να μην έφτανε αυτή η στάση, ο δήμαρχος μιλά για «ακραίους» και για «κομματικά υποκινούμενους» όταν αναφέρεται στις επιτροπές πληγέντων που δημιουργήθηκαν στις συνοικίες της Καρδίτσας.

Ακόμα, μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν τη διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών στο δήμο, κ.λπ., δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αφού στη σχετική συζήτηση για τα δημοτικά τέλη δεν υπάρχει διεκδίκηση για την ελάφρυνση των πληγέντων και τη διαγραφή των δημοτικών τελών.

Παράλληλα, απέναντι στο ζωτικής ανάγκης αίτημα να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση, γίνονται απλά κάποια «μπαλώματα». Αντίστοιχα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στο δήμο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που είναι πανομοιότυπη σε όσες περιοχές της χώρας βιώνουν τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών, αυτό που προκύπτει ως ανάγκη για τους κατοίκους ώστε να ορθοποδήσουν, να αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών και να προστατέψουν τη ζωή τους, είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση, η οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητική η εγκατάλειψη των πλημμυροπαθών (2023-10-19 00:00:00.0)
Λαϊκή απαίτηση οι πλήρεις αποζημιώσεις και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων (2020-10-06 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής (2018-10-20 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πλημμυροπαθών και διεκδικεί άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ανακούφισης (2018-10-10 00:00:00.0)
Αμεση η ανάγκη αντιπλημμυρικών (2014-11-15 00:00:00.0)
«Πλημμύρισε» πάλι η Φαρκαδόνα! (2002-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ