Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Εικαστικά
Αλλοιώνουν τις θέσεις του Επιμελητηρίου

Στη στρέβλωση της θέσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, όσον αφορά στα καλλιτεχνικά έργα για το Μετρό, αναφέρεται η πρόσφατη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου. Αφορμή, έδωσαν δημοσιεύματα εφημερίδων, μέσα από τα οποία έγινε προσπάθεια να φέρουν το ΕΕΤΕ αντίθετο με την τοποθέτηση των έργων του Γ. Ζογγολόπουλου και του Γ. Μόραλη στο Μετρό.

Αποκαθιστώντας την αλήθεια, το Επιμελητήριο σημειώνει στην ανακοίνωσή του «Το ΔΣ του ΕΕΤΕ είχε το ίδιο προτείνει διά των εκπροσώπων του στην "Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης" των σταθμών του Μετρό (Μάιος - Ιούνιος 1998), να γίνει απ' ευθείας ανάθεση στον Γ. Ζογγολόπουλο και Γ. Μόραλη (γιατί δε θα ήταν λογικό οι δύο αυτοί καλλιτέχνες που το έργο τους τιμά την Ελλάδα, να μπουν στη διαδικασία των διαγωνισμών), καθώς και να γίνουν απευθείας αγορές έργων καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή, μα που το έργο τους σημάδεψε τη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη (Σκλάβος, Καπράλος, Καλαμάρας κ.α.)».

«Τώρα, γιατί πολλοί αλλοιώνουν τη θέση του ΕΕΤΕ και υποβαθμίζουν το ζήτημα πολιτικής των ανοιχτών διαδικασιών, των ίσων ευκαιριών και της διαφάνειας στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, ιδιαίτερα για το Μετρό (ένα έργο που δεν είναι ιδιωτικός χώρος, ούτε γίνεται με ιδιωτικό χρήμα, αλλά ανήκει στο λαό), είναι ευνόητο».

«Εμείς - παρ' όλα αυτά - θεωρούμε ότι κανείς άξιος και μεγάλος δημιουργός δεν έχει λόγο να φοβάται την άμιλλα, που εγγυάται το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα για το δημόσιο χώρο. Ελπίζουμε ότι αυτή η αποκατάσταση της θέσης του ΕΕΤΕ, που γίνεται μ' αυτή τη δήλωση, θα προβληθεί με τον ίδιο ζήλο που προβλήθηκε και η "παρανόηση" των δηλώσεών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ