Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
ΑΘΗΝΑ
Στο υπουργείο Εργασίας παραδόθηκε το απεργιακό μήνυμα

Μαχητική παρέμβαση συνδικαλιστών με τα αιτήματα προστασίας της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Το απεργιακό μήνυμα στάλθηκε. Τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των εργατικών δικαιωμάτων ακούστηκαν δυνατά χτες το πρωί και έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, στη συμβολική παρέμβαση που έκαναν συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες, Σωματεία και το ΕΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κρατώντας τα πανό και τις σημαίες των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, βροντοφώναξαν αυτό που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας προβάλλει ως η μέγιστη κοινωνική ανάγκη και επιταγή: «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» και «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές»!

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν το γεγονός ότι, για μια φορά ακόμα, ο υπουργός Εργασίας ήταν άφαντος, παρότι τα συνδικάτα είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, αλλά προτιμά την ...«ανοιχτή ακρόαση» με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντί αυτού, οι συνδικαλιστές βρέθηκαν μέσα σε έναν κλοιό πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, με την αστυνομοκρατία να είναι έντονη και προκλητική από το πρωί. Σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν διασκορπισμένες παντού, ενώ σε θέσεις μάχης στην Κλαυθμώνος, στην Παλιά Βουλή και στο Σύνταγμα βρίσκονταν τα οχήματα «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. («αύρες»), με τους αστυνομικούς να μοιάζουν περισσότεροι από ό,τι οι κάτοικοι. Δίκυκλα της ΔΙ.ΑΣ. διεξήγαγαν περιπολίες για τον εντοπισμό «συναθροίσεων», ενώ αστυνομικοί με στολή και με πολιτικά πραγματοποιούσαν ελέγχους σε διάφορα σημεία του κέντρου για να αποσοβήσουν συγκεντρώσεις απεργών.


Ενα κλίμα «σιωπητηρίου» που έσπασε από τα συνθήματα και την παρέμβαση στο υπουργείο, ενώ με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους συνδικαλιστές η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού όταν έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας. Με ντουντούκες, σημαίες, κορναρίσματα, μετέφεραν τον απεργιακό τόνο και το αγωνιστικό μήνυμα με τις διεκδικήσεις τους (βλ. σχετικό θέμα).

«Το όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης δεν θα περάσει», σχολίασε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας: «Το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, να μην τολμήσει να το καταθέσει».

«Η σημερινή απεργία είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που είναι μπροστά μας», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. «Είναι απάντηση στο έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει για ψήφιση. Απάντησε σε μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες. Είναι αγωνιστική απάντηση στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις τεράστιες ελλείψεις και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ταυτόχρονα απάντηση στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης που επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Απάντηση στη βία και στην καταστολή. Αν νομίζει η κυβέρνηση πως έτσι θα σταματήσει τους αγώνες είναι βαθιά νυχτωμένη. Δεν μπορούν να μας φιμώσουν ούτε να σταματήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης».

«Είμαστε εδώ για να μην πληρώσει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας πάλι ο λαός», τόνισε στον χαιρετισμό της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ, που αναφερόμενη στο σχέδιο «Πισσαρίδη» σημείωσε ότι εκτός των άλλων «εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα Δημόσιο στην υπηρεσία του λαού...».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλευρό των συνδικάτων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ