Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Στο πόδι» για να μπει «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική

Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Με τη συμβολική κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κορυφώθηκαν οι παρεμβάσεις των εργατικών συνδικάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Μετά τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας που δόθηκε από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς, ομάδες εργαζομένων από μια σειρά κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, σπάζοντας για άλλη μια φορά την πολιτική των απαγορεύσεων.

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΥΜΑΘ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, και με τα πανό, τις πικέτες και τις σημαίες των σωματείων, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν μαχητικά ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα για να επιβληθεί «Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας».

Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, άμεση ενίσχυση του δημόσιου τομέα της Υγείας με μαζικές προσλήψεις, και επίταξη τώρα, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, και ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Η μάχη είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα:

Οι υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργία με συμβολικές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπανικολάου», «Αγ. Δημήτριος») και άλλες παρεμβάσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων βρέθηκε στις πύλες του εργοταξίου επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», αλλά και στα εργοτάξια του μετρό δίνοντας με επιτυχία τη μάχη για μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στο Εμπόριο έγινε συμβολική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στο Βαρδάρη, αφού στο συγκεκριμένο κατάστημα, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται 11 κρούσματα, ενώ συνολικά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Με καθολική συμμετοχή δόθηκε η απεργιακή μάχη στην επιχείρηση «ΧΑΡΤΕΛ - ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ» στη Σίνδο, όπου οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν οι ίδιοι την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας 13.00 - 15.00 και 15.00 - 17.00.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στις επιχειρήσεις μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ και «ΠΥΡΑΜΙΣ», σε φαρμακαποθήκες, σε βιομηχανίες τροφίμων, ξύλου («Almeco»), στην επιχείρηση «ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ», όπου το Σωματείο κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της εργοδοσίας για διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό.

Ακόμη, στον ΟΤΕ στην περιοχή του Φοίνικα και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Καρόλου Ντηλ, στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, στις υπηρεσίες και στα αμαξοστάσια των δήμων.

Στο πλαίσιο της απεργίας, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από τις πέντε ΕΛΜΕ, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Νάουσα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή δόθηκε η μάχη της απεργίας στα κλωστήρια «Βαρβαρέσος», όπου τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν τους 2,5 μήνες.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ, απαιτώντας να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, καθώς και στο δημαρχείο και στη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε κατάστημα «Μασούτης» και στο νοσοκομείο.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βέροια, Γιαννιτσά, και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη, αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από σωματεία στη ΒΙΠΕ, σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το αμαξοστάσιο του δήμου και τον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης. Στον ΟΑΕΔ της πόλης πραγματοποίησαν επίσης συμβολική κινητοποίηση συνδικάτα της Καβάλας, ενώ συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στα Νοσοκομεία Δράμας και Κομοτηνής. Στην Κομοτηνή ακολούθησε παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ με το κάλεσμα στην τρίωρη στάση εργασίας.

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης προχώρησε σε συμβολικές δράσεις με πανό και ανακοινώσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Στη Δυτική Μακεδονία

Παρεμβάσεις και συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στην Κοζάνη: Στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», σε σούπερ μάρκετ αλλά και στο δημαρχείο. Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας προχώρησε σε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στο ΚΥ Σιάτιστας, αλλά και στην πύλη του «Μποδοσάκειου» Πτολεμαΐδας.

Στις πύλες των Νοσοκομείων Γρεβενών και Καστοριάς πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συμβολικές συγκεντρώσεις, όπου αναδείχθηκαν οι διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ στη Φλώρινα, μέλη σωματείων έκαναν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ