Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες τραυματίες από επιθέσεις σε αντικατοχικές διαδηλώσεις

Σε νέο κρεσέντο βίας σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών που ξεσηκώνονται μπροστά στις προσπάθειες Εβραίων εποίκων για ανέγερση καινούργιων κατοικιών προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε χωριά της Δυτικής Οχθης. Αυτά ενώ στις 29 Νοέμβρη είναι Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Πρώτα διέλυσαν με σφαίρες καουτσούκ και βροχή τοξικών δακρυγόνων συγκέντρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση γης στις περιοχές Ρας αλ Τιν και Αΐν Σαμίγια (ανατολικά της Ραμάλα) με στόχο την ανέγερση νέου εποικισμού.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι κατά την καταστολή της κινητοποίησης τραυματίστηκαν ή υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων δεκάδες άτομα.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν λίγη ώρα αργότερα στα ανατολικά περίχωρα της πόλης Ναμπλούς, σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάσχεση γης και την έναρξη εργασιών επίσης για ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού. Δεκάδες άτομα υπέστησαν δύσπνοια από δακρυγόνα και πάνω από 10 τραυματίστηκαν σοβαρά στα πόδια από σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κοντά στο χωριό Μπάιτ Ντατζάν.

Το ίδιο διάστημα και ενώ προετοιμάζονται σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φελίπε Λαζαρίνι, απηύθυνε έκκληση για χρηματοδότησή της, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αδυνατεί να καταβάλει τη μισθοδοσία χιλιάδων υπαλλήλων που έχει στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ