Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
«Ηρωες της Δημοκρατίας της Κούβας»

Καταδικάστηκαν και οι 5 Κουβανοί, που κατηγορούνται για κατασκοπία και πως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ

Από τους πρόσφατους εορτασμούς για την επέτειο της Μονκάδα

Associated Press

Από τους πρόσφατους εορτασμούς για την επέτειο της Μονκάδα
Σαν ήρωες της Δημοκρατίας της Κούβας τιμήθηκαν οι 5 Κουβανοί φυλακισμένοι στο Μαϊάμι, που έχουν κατηγορηθεί για συνωμοσία για κατασκοπία, πως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και έχουν ήδη καταδικαστεί. Παράλληλα, το 2002 ανακηρύχτηκε «Ετος των Φυλακισμένων Ηρώων από την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ».

Η απονομή του τίτλου των Ηρώων της Δημοκρατίας της Κούβας στους πέντε Κουβανούς που άδικα έχουν φυλακιστεί στο Μαϊάμι, είναι μια πράξη αναγνώρισης της υποδειγματικής τους αφοσίωσης, αξιοπρέπειας και σταθερότητας σε ό,τι αφορά την αποστολή τους που σκοπό είχε την υπεράσπιση της πατρίδας τους και την προστασία της ενάντια στην τρομοκρατία.

Αυτή η πρωτοβουλία προτάθηκε από τον Φιδέλ Κάστρο και εγκρίθηκε από τους βουλευτές της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης, του 5ου Νομοθετικού Σώματος του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας, το Σάββατο, 29 Δεκέμβρη, στο Διεθνές Κέντρο Συνδιασκέψεων στην Αβάνα.

Ποια ήταν όμως η αποστολή των 5 αυτών Κουβανών;

Η αποστολή των 5 Κουβανών ήταν να διεισδύσουν στα βάθη του μίσους και της αδικίας, για να πληροφορηθούν για μια σειρά ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων που λειτουργούν με απόλυτη ασυλία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακάλυψαν τα σχέδιά τους και πληροφόρησαν την Κούβα, με στόχο να προλάβουν το θάνατο και τις ζημιές που θα είχαν προκληθεί από τέτοιες ενέργειες.

Παιδιά στη γιορτή για την επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης

Associated Press

Παιδιά στη γιορτή για την επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης
Αυτοί οι πέντε άνδρες, που έχουν γίνει σύμβολα αξιοπρέπειας, έχουν ταυτόχρονα αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο και στο λαό των ΗΠΑ, και η ανταμοιβή τους ήταν η σύλληψή τους και ο εξαναγκασμός τους σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης εδώ και τρία χρόνια, καθώς και του ότι πέρασαν μια ελεγχόμενη και αυθαίρετη δίκη. Χωρίς καμιά νομική ή ηθική δικαίωση, τους έχουν επιβληθεί άδικες και δυσανάλογες ποινές, χωρίς αυτές να έχουν αποδειχτεί. Εχουν αντιμετωπίσει μια σειρά κακοποιήσεις και εξευτελισμούς, καθώς και απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρεις απ' αυτούς έχουν βρεθεί στην απομόνωση για 17 μήνες, χωρίς να έχουν επαφή με τις οικογένειές τους.

Ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο καταδικάστηκε δις σε ισόβια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ και ο Αντόνιο Γκέρερο Ροντρίγκες σε ισόβια κάθειρξη, ο Ρενέ Γκονζάλες με 15 χρόνια φυλάκισης και ο Φερνάντο Γκονζάλες με 19 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός και μόνο ότι η δίκη διεξαγόταν στο Μαϊάμι όπου υπάρχουν τόσοι λυσσαλέοι εχθροί του Νησιού της Επανάστασης, δείχνει πως οι πέντε φυλακισμένοι δεν έλαβαν μια δίκαιη δίκη. Πιθανότατα, μια από τις πιο εξοργιστικές πλευρές αυτής της παρωδίας που ονομάζουν «δικαιοσύνη» ήταν η παρουσία Κουβανο-Αμερικανών στην αίθουσα του δικαστηρίου που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες, όχι μόνο από την Κούβα, αλλά και από άλλα κράτη. Ο ένας απ' αυτούς, ο Χοσί Μπασούλτο θυσίασε τους πιλότους των «Αδελφών στη Διάσωση», που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Κούβας το 1996. Ενας άλλος, ο Ορλάντο Μπος, έχει βρεθεί ένοχος για μια σειρά πράξεις τρομοκρατίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, και θεωρείται ο εγκέφαλος του βομβαρδισμού κουβανικού αεροσκάφους το 1976, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι. Ακόμα και το Περιφερειακό Γραφείο του Δικαστή τον περιέγραψε ως τρομοκράτη. Σήμερα όμως, κυκλοφορεί ελεύθερος στο Μαϊάμι, αφού του δόθηκε χάρη από τον πατέρα του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ. Τριάντα χώρες αρνήθηκαν να του δώσουν άσυλο, όταν ακόμα και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να απαλλαγούν απ' αυτόν.

«Η κυβέρνησή μου έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, όπως έχει κάθε χώρα, να υπερασπίζει τον εαυτό της από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Αντόνιο Γκερέρο, ο τελευταίος Κουβανός που καταδικάστηκε και πρόσθεσε ότι η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, τα δολοφονικά σχέδια ενάντια στον Φιδέλ Κάστρο και ο οικονομικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα είναι πράξεις τρομοκρατίας.

«Αυτές οι ίδιες πράξεις στο Αφγανιστάν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών θα θεωρούνταν ηρωικές», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Τζακ Μπλουμενθάλ.

Σε μια επίδειξη υποκρισίας, με δοσμένη την πρόσφατη πολιτική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ, η Περιφερειακή Δικαστής των ΗΠΑ, Τζον Λέναρντ δήλωσε ότι παρατηρούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας δε νομιμοποιούν τις πράξεις παραβίασης του νόμου των ΗΠΑ από τον Γκερέρο. Ωστόσο, θα πρέπει εμείς να σημειώσουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση της χώρας της έχει ακυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την απαγόρευση δολοφονιών ξένων ηγετών, αν τέτοιες ενέργειες φέρουν παραπέρα ασφάλεια για τις ΗΠΑ ή προλαβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες. Η ίδια η κυβέρνησή της έχει ψηφίσει αρκετούς νόμους που επιτρέπουν τη φυλάκιση υπόπτων χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, καθώς και την άρνηση του απαραβίαστου πελάτη-δικηγόρου. Η ίδια η κυβέρνησή της έχει το πιο περιβόητο δίκτυο κατασκοπίας στον πλανήτη - την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στην ιστορία της συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες, πραξικοπήματα και οποιοδήποτε άλλο μέσον χρειαστεί, για να ανατραπούν βίαια ή να αποσταθεροποιηθούν κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Η Κούβα έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν περισσότερα από 5.000 θύματα, απ' τους οποίους οι 3.400 νεκροί, από τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχτηκαν είτε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είτε από Κουβανο-Αμερικανικές ομάδες.

Πάντως, παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την απόφαση να διωχτούν ποινικά οι 5 αυτοί Κουβανοί, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Οι δικηγόροι των 5 Κουβανών επισημαίνουν ότι είναι σχεδόν πρωτάκουστο για ξένους πράκτορες να δικάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, όπως αναφέρουν, είναι πιο συνηθισμένο, να μη συλλαμβάνονται οι ξένοι πράκτορες αλλά να παρακολουθούνται. Αν τελικά συλληφθούν, συνήθως αποστέλλονται στις χώρες τους σιωπηλά.

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Εντουαρντ Ατκεσον, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι κατάσκοποι που συλλαμβάνονταν, ανταλλάσσονταν με την άλλη πλευρά. Επίσης πρόσθεσε, ότι η Κούβα δεν αποτελεί καμιά σοβαρή στρατιωτική απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διοικητής του Ναυτικού, ο Ευγένι Καρόλ, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα των ΗΠΑ - Κούβας, κατέθεσε πως πιο λεπτομερειακές πληροφορίες απ' αυτά που έχουν μαζέψει οι Κουβανοί κατάσκοποι μπορούν να βρεθούν και μέσα στο Ιντερνετ...

«Θα επιστρέψουν!»

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας και προτείνοντας το έτος 2002 να κηρυχτεί «Ετος για τους Φυλακισμένους Ηρωες από την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ» ο Φιδέλ περιέγραψε τις ποινές που δόθηκαν στους πέντε Κουβανούς πατριώτες ως απεχθείς, χυδαίες και ιδιαίτερα εκδικητικές.

Επισήμανε ότι υπάρχουν δύο ειδών αγώνων: ο νομικός και ο πολιτικός, για την απελευθέρωση αυτών των Κουβανών ηρώων που βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχει ήδη ξεκινήσει, και πως το πολιτικό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν οι ΗΠΑ αυξάνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή που παραμένουν στη φυλακή. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Κούβα.

«Επαναλαμβάνω και δίνω έμφαση: θα επιστρέψουν», τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος.

Εξήγησε πως ανάμεσα στις μάχες που έχει να δώσει ο κουβανικός λαός για το νέο έτος είναι και η εκπλήρωση του Ορκου του Μπαραγουά (το σύνθημα της μη παράδοσης, της μη υποχώρησης, της νίκης), που συμπεριλαμβάνει τον αγώνα ενάντια στο Νόμο Κουβανικής Προσαρμογής, το Νόμο του Χελμς - Μπάρτον και του Τοριτσέλι, καθώς και στον οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ