Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαλάκι οι ευθύνες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών

Στη συζήτηση για τις «Πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με επαναπροωθήσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της Frontex στην Ανατολική Μεσόγειο», στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και την εμπλοκή της Frontex. Ο Φ. Λετζέρι, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, στην παρέμβασή του σε σχέση με τις επίμαχες καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις αναπαρήγαγε για άλλη μια φορά τους γνωστούς ισχυρισμούς που πετούν το μπαλάκι των ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη, μεταξύ Frontex - ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, προανήγγειλε νέα σώματα «εποπτών» στα σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η μετάθεση ευθυνών και ισχυρισμών που παρακολουθούμε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις λιμενικές αρχές, από τη μια, και την ΕΕ και τη Frontex, που επιχειρεί στην ελληνική συνοριογραμμή, από την άλλη, φανερώνουν ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει με στοιχεία να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Ακριβώς η ίδια η στάση τους γεννά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.

Αναδεικνύεται όμως και κάτι ακόμα. Οτι η παρουσία της Frontex, ενός διακρατικού στρατιωτικού - αστυνομικού μηχανισμού καταστολής της ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την υπεράσπιση των συνόρων, το αντίθετο μάλιστα αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Επίσης, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την προαναγγελία σήμερα, εδώ στη συζήτηση, από τον κ. Λετζέρι, νέων σωμάτων "εποπτών" που ενεργοποιούνται από τη Frontex στα σύνορα.

Ρωτούμε λοιπόν τον κ. Λετζέρι:

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ίδια η Frontex φανερώνεται ότι έχει εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές προσφύγων και μεταναστών, ενώ μάλιστα η ΕΕ επιφυλάσσει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο και στα νέα κλειστά κέντρα με το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η δράση της Frontex αποτελεί de facto αμφισβήτηση του ίδιου του κυριαρχικού δικαιώματος κάθε κράτους να προστατεύει το ίδιο τα σύνορά του χωρίς ξένες παρεμβάσεις;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ