Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να εξασφαλιστεί ο ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και υπουργείο Ναυτιλίας και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών που έχουν πέσει θύματα απαγωγέων στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Γουινέας στην Αφρική, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα σωματεία αναφέρονται στους ναυτεργάτες του μικρού δεξαμενόπλοιου «STELIOS K», της εταιρείας Ι. Κουμιανάκη, και σε αυτούς του τάνκερ «AGISILAOS» της εταιρείας «Capital Ship Management», του ομίλου Μαρινάκη. Τα δύο πλοία έπεσαν «θύματα» πειρατείας: Από το πρώτο, με 5μελές ελληνικό πλήρωμα, οι πειρατές απήγαγαν τον πλοίαρχο και δύο ναύτες. Από το δεύτερο, με 23μελές πλήρωμα Ρώσων, Ρουμάνων και Φιλιππινέζων, έχουν απαχθεί 4 μέλη. Το πρώτο πλοίο με σημαία Τόγκο δέχτηκε την επίθεση στις 16/11 ανοιχτά των νιγηριανών ακτών. Το δεύτερο στις 29/11 καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών του Lome του Τόγκο.

«Τα πρόσφατα κρούσματα με πειρατείες σε βάρος των ναυτεργατών», τονίζουν τα σωματεία, «επιβεβαιώνουν τις επανειλημμένες καταγγελίες μας ότι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα θυσιάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών».

«Η διαρκής υπονόμευση της ασφάλειας των ναυτεργατών», επισημαίνουν, «η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ο έλεγχος των ενεργειακών δρόμων εντάσσονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων, που δεν διστάζουν με την πολιτική τους να διαμορφώνουν αυτές τις συνθήκες, να προκαλούν πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ