Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μαζική καταδίκη της κρατικής καταστολής από δεκάδες φορείς και συνδικαλιστές

Φαινόμενα αυταρχισμού και στην Κέρκυρα

Από το χτύπημα διαδηλωτών στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα
Από το χτύπημα διαδηλωτών στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα
Ψήφισμα καταδίκης του αυταρχισμού και της καταστολής, στην οποία «έχει επιδοθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων με εντολή της κυβέρνησης ΝΔ ενάντια στο Εργατικό Κέντρο, σε σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς της πόλης», υπογράφουν 26 μαζικοί φορείς και 161 συνδικαλιστές απ' όλο το φάσμα του λαϊκού κινήματος στα Γιάννενα, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Αφορμή για το ψήφισμα και τη συλλογή υπογραφών είναι η κλιμακούμενη καταστολή των τελευταίων βδομάδων, με το απρόκλητο χτύπημα των συμβολικών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη και την απροκάλυπτη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, με αποκορύφωμα την καταστολή ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, στις 26 Νοέμβρη. Το πογκρόμ της αστυνομικής βίας περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς, χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων (25 συνολικά!), προσαγωγές, στοχοποίηση συνδικαλιστών, δεκάδες πρόστιμα κ.λπ.

Μεγάλη κατακραυγή για το πρωτοφανές κλίμα αυταρχισμού

Ανάμεσα στους φορείς που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής είναι το Εργατικό Κέντρο και 12 πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, 4 φοιτητικοί σύλλογοι, 2 συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, δείχνοντας την έκταση της κατακραυγής για το πρωτοφανές κλίμα αυταρχισμού που επιχειρείται να επιβληθεί στην πόλη.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι στόχος της κρατικής καταστολής είναι «να καταργήσουν στην πράξη το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να τους καλούν να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, πριν ακόμη και από την ψήφιση του νέου απεργοκτόνου νόμου της κυβέρνησης».

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζονται αλλά ούτε αναστέλλονται ούτε απαγορεύονται, όπως η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντεργατικό της έργο», ενώ απαιτούν «να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε όλους τους συλληφθέντες, να ανακληθούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να σταματήσουν οι προληπτικές προσαγωγές. Να σταματήσουν τώρα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, η στοχοποίηση αγωνιστών».

Εξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας «στρατοπεδεύει» η αστυνομία!

Στο μεταξύ, στο ίδιο κλίμα αυταρχισμού, «στασίδι» φαίνεται πως έχει πιάσει η αστυνομία έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας «ανακρίνοντας» εργαζόμενους που εξέρχονται από αυτό, όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Κέρκυρας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, εργαζόμενος κατήγγειλε ότι τη Δευτέρα το πρωί, μόλις βγήκε από την πόρτα του Εργατικού Κέντρου, δέχτηκε επιτόπια «ανάκριση» από αγνώστους με πολιτική περιβολή, οι οποίοι αφού του έδειξαν ταυτότητες αστυνομικού, του ζήτησαν επίμονα να τους πει ποιοι είναι πάνω... ποιος έχει βάλει μουσική... τι δουλειά είχε ο ίδιος εκεί!

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις «παρακολουθήσεις του Εργατικού Κέντρου τους τελευταίους μήνες, στον αποκλεισμό του οικοδομικού τετραγώνου γύρω από το Εργατικό Κέντρο στις 17 και 26 Νοέμβρη», τονίζει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο καταγράφει σειρά περιστατικών που περιγράφουν «την αστυνομική παρέμβαση για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης», με αποκορύφωμα την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας στην προσπάθεια υπονόμευσης της πανεργατικής απεργίας κατ' εντολή της κυβέρνησης έστησε μπλόκα στις εθνικές οδούς Λευκίμμης, Πέλεκα, Παλαιοκαστρίτσας, σταματώντας διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι εάν πηγαίνει κάποιος στην απεργία θα έπρεπε να γυρίσει πίσω. Μπήκαν μάλιστα και σε λεωφορείο 5 χλμ. έξω από την πόλη ζητώντας από τους επιβάτες να κατέβουν κάτω όσοι σκοπεύουν να πάνε στην απεργία. Σε πεζούς στην πόλη και κοντά στο Εργατικό Κέντρο έκαναν νουθεσίες του στυλ «...τι δουλειά έχεις εσύ με αυτούς», «...μην μπλέκεις με συνδικαλιστές και απεργίες»...

«Εμείς τους στέλνουμε ένα σαφέστατο μήνυμα: Ως εδώ και μη παρέκει! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζει το Συνδικάτο δηλώνοντας την απόφασή του να μην «επιτρέψει να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στην προσπάθεια να μπει η συνδικαλιστική δράση «στο γύψο» (2021-01-15 00:00:00.0)
Απαράδεκτες προσαγωγές συνδικαλιστών για συμβολική διαμαρτυρία (2020-12-17 00:00:00.0)
Προσαγωγή στελέχους του ΚΚΕ επειδή τα συνθήματα του Κόμματος «αναστατώνουν την κοινωνία»! (2020-12-01 00:00:00.0)
Με τα ΜΑΤ θέλουν να αποτρέψουν κινητοποιήσεις ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης (2018-06-27 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τον αυταρχισμό κατά των τουρκικών συνδικάτων (2017-01-04 00:00:00.0)
Πάλη και ενάντια στην καταστολή (2012-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ