Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κατήγγειλε το ρόλο «πέμπτης φάλαγγας» της συνδικαλιστικής ηγεσίας

Απάντηση στην άθλια επίθεση στην απεργία και τους απεργούς της 26ης Νοέμβρη

Τον ρόλο που παίζει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρός της στην απεργία της 26ης Νοέμβρη και τους απεργούς, στηρίζοντας παράλληλα τα αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς, κατήγγειλε στην τοποθέτησή του εκ μέρους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) ο Αλ. Αρβανιτίδης, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Πάιδας (ΔΑΚΕ), που έχει τη στήριξη και της ΠΑΣΚΕ, ισχυρίστηκε ότι η απεργία ήταν «κομματική» και ότι είχε μηδενικά ποσοστά συμμετοχής. Θυμίζουμε ότι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είχαν καταψηφίσει την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην απεργία.

«Μας έκανε μεγάλη εντύπωση», σημείωσε ο Αλ. Αρβανιτίδης «το μένος με το οποίο επιτέθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ξεπέρασε ακόμα και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Ηταν προσβλητική η επίθεση που έκανε σε όλους τους απεργούς, στα νοσοκομεία, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που έδωσαν μάχη για να διεκδικήσουν συνθήκες προστασίας της υγείας του λαού. Μίλησε για μηδενικά ποσοστά απεργίας, τη στιγμή που ούτε η ίδια η κυβέρνηση τόλμησε να το κάνει. Αυτού του είδους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μπαίνουν σε ρόλο πέμπτης φάλαγγας».

Αναφέροντας στοιχεία που δείχνουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων απέργησε σε κλάδους του Δημοσίου, τόνισε ότι η εκτίμηση της απεργίας «πρέπει να γίνει στις συνθήκες που ζούμε, σε συνθήκες πανδημίας και επιδίωξης απαγόρευσης της απεργίας. Πριν ακόμα φέρουν το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά απαγορεύουν την απεργία, επιχείρησαν να το κάνουν πράξη μέσα στην πανδημία. Σε αυτό αρωγός στάθηκε το προεδρείο και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (...) Η απεργία είχε επιτυχία και επειδή δόθηκε σε αυτές τις συνθήκες αποκτά μεγαλύτερη σημασία».

Ωθηση στην επιτυχία της έδωσαν οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και το περιεχόμενό της, που πατούσε πάνω σε πραγματικές ανάγκες. Οι απεργοί διεκδίκησαν το αυτονόητο, μέτρα για την προστασία της υγείας, θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Το περιεχόμενό της ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, «η οποία υπονόμευσε τον αγώνα και πριν και μετά την απεργία».

Για τα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης

Για το νομοσχέδιο με το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ, ο Αλ. Αρβανιτίδης επεσήμανε ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ το στηρίζει, «ο πρόεδρος έφθασε να πει ότι είναι το καλύτερο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση όμως μιλά για σύστημα διορισμών, τη στιγμή που δεν κάνει διορισμούς» και τη στιγμή που υπάρχει άμεση ανάγκη για 100.000 διορισμούς «συνεχίζει μια πολιτική αδιοριστίας, υποβάθμισης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών δικαιωμάτων. Το ΑΣΕΠ είναι κατ' επίφαση ανεξάρτητη αρχή. Το προσχέδιο νόμου λέει ότι παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που καθορίζουν οι κυβερνήσεις».

Σχολίασε επίσης ότι το σχέδιο νόμου που έδωσε η κυβέρνηση για διαβούλευση προβλέπει «πάρα πολλή συνέντευξη» και κατήγγειλε ότι στόχος είναι «ένας κυβερνητικός μηχανισμός και ένα κράτος που θα είναι στην υπηρεσία της κάθε κυβέρνησης και της αστικής τάξης». Σχολίασε επίσης για το σχέδιο Πισσαρίδη ότι φέρνει νέα πιο σκληρά μέτρα και στην ίδια λογική «έρχεται και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει μια επιθετική αντιλαϊκή πολιτική (...) κρατάμε το δικαίωμα όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, να απαντήσουμε, να αμυνθούμε. (...) Με οργάνωση, αγώνα, ενότητα, στους τόπους δουλειάς, με απεργίες, με κινητοποιήσεις. Κρατώντας πάντα όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Πίσω από το απεργιακό δικαίωμα και τα άλλα δικαιώματα που με κόπους και αίμα κατακτήσαμε δεν θα κάνουμε. Συνεπώς η πρότασή μας είναι να απαντήσουμε για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και όλο το αντιλαϊκό πακέτο που κατεβάζει η κυβέρνηση με νέα απεργιακή κινητοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ