Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Βραχυχρόνια διαχειρίσιμη» η κρίση

«Βραχυχρόνια διαχειρίσιμες» κρίνονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και αυτό λόγω των «ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Πρόκειται βέβαια για τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, από τα οποία επωφελούνται και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε μια εξέλιξη κατά την οποία απογειώνονται τα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα, που με τη σειρά τους φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού στην τριμηνιαία έκθεσή του μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι προβληματική καθώς την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα κοντά στα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε επιδείνωση κατά 10,8 δισ. σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, δίνοντας σήμα γενικευμένης επίθεσης με το πέρας της πανδημίας, «παρότι το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών και χαμηλό κόστος δανεισμού, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας».

«Οι θετικές προοπτικές για την οικονομία», ουσιαστικά η προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου, προέρχονται και από τα διαθέσιμα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ, τα οποία «εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή από τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε νέες επενδύσεις οδηγώντας σε μια σημαντική άνοδο του ΑΕΠ για την περίοδο 2021 - 2026», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά την «έκθεση Πισσαρίδη» επισημαίνουν πως «οι περισσότερες προτάσεις που περιλαμβάνει έχουν σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κόστος και η υλοποίησή τους προϋποθέτει έναν σημαντικό βαθμό πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ