Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση των καρκινοπαθών

Eurokinissi

Την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των καρκινοπαθών στη διάγνωση και τη θεραπεία εν μέσω πανδημίας τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Την ίδια ώρα που η ΕΕ δηλώνει ότι διεξάγει «καμπάνια για την αντιμετώπιση του καρκίνου», εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλα τα κράτη - μέλη της βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Οι «καμπάνιες» και οι «προτροπές» της ΕΕ είναι ανέξοδες για το κεφάλαιο που υπηρετεί, αφού διαχρονικά δεν συνοδεύονται με μέτρα χρηματοδότησης και ανάπτυξης των αναγκαίων δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, που να καλύπτουν τις ανάγκες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Σε μεγάλο βαθμό μια σοβαρή νόσος καθώς και η πρόληψή της ενισχύεται ως «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα, πριν από την πανδημία υπήρχε καθυστέρηση στη διάγνωση, στην πραγματοποίηση των αναγκαίων θεραπειών, τεράστια προβλήματα στη φάση της αποκατάστασης και εξαναγκασμός των ασθενών και των οικογενειών τους να πληρώνουν πολλά στον δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας. Από την αρχή της πανδημίας υπήρξε ραγδαία επιδείνωση, αφού χειρουργεία και θεραπείες αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις ακυρώνονται, ψυχολογική στήριξη και ραντεβού με τους θεράποντες ιατρούς γίνονται στην καλύτερη περίπτωση μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Ανθρωποι που είναι στη φάση της διερεύνησης λόγω των καθυστερήσεων χάνουν την έγκαιρη διάγνωση και εντάσσονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, με επιδείνωση της πρόγνωσης.

Τα δημόσια συστήματα Υγείας στις χώρες της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε συστήματα της μίας νόσου, του κορονοϊού, και αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τους καρκινοπαθείς. Μόνο στη Γερμανία έχουν αναβληθεί από τον Απρίλη 50.000 χειρουργεία, στην Ολλανδία ένας στους τρεις ασθενείς καταγγέλλει αλλαγές στην πορεία της θεραπείας του, ενώ στην Ιταλία καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αλλάζουν περιφέρειες για να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία.

Τα χάλια των δημόσιων συστημάτων Υγείας αποτελούν τους καλύτερους «ατζέντηδες» για να ενισχύεται η πελατεία των επιχειρηματιών στην Υγεία και τα κέρδη τους σε βάρος των ασθενών.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιων ογκολογικών τμημάτων αναγκάζεται να κάνει «διαλογή» περιστατικών με το απαράδεκτο κριτήριο του «επείγοντος» και του «μη επείγοντος». Αυτό το κριτήριο έχει αξία μόνο ως προς το είδος και τον τρόπο της θεραπείας και όχι με βάση το αν υπάρχει επάρκεια γιατρών, υποδομών και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται η έλλειψη μητρώων καρκινοπαθών σε αρκετές χώρες της ΕΕ, που δυσχεραίνει την καταγραφή των στοιχείων και άρα των αναγκών που υπάρχουν.

Η ΕΕ φέρει απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και οι καρκινοπαθείς ασθενείς. Η γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας φέρει την υπογραφή τη δική της και των κυβερνήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται στο ότι με ευθύνη και της ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών:

- Αρνούνται να προχωρήσουν σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

- Αρνούνται την άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών - χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών - για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών σε διάγνωση και θεραπεία, με ευθύνη των κρατών και καμία επιβάρυνση των ασθενών;

- Οχι μόνο δεν δίνουν από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Ανάκαμψης" γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αντίθετα περικόπτουν τις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα κατά 600 εκατ. ευρώ και αυτές οι περικομμένες δαπάνες φορτώνονται άμεσα στους ασθενείς και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ