Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μοναδικό κριτήριο για το άνοιγμα των καταστημάτων οι «χαμένοι τζίροι»

Τη συζήτηση που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η λειτουργία των οποίων αναστάλθηκε στις αρχές Νοέμβρη στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι τοποθετήσεις κινούνται γύρω από τον άξονα «κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά», που έθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης, τονίζει. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος της βδομάδας και τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και «παραγόντων» της «αγοράς» να διαδέχονται η μια την άλλη, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι μοναδικό κριτήριο στη συζήτηση αυτή παραμένουν «οι αντοχές της οικονομίας, οι "χαμένοι τζίροι"» και ο ανταγωνισμός. Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα και η υγεία των εμποροϋπαλλήλων εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, τόσο με κλειστά όσο και με ανοιχτά καταστήματα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια «για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουμε στα πόστα μας», ενώ πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά και την τηλεκπαίδευση, ιδιαίτερα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών που έχουν ανάγκη τη φυσική παρουσία ενηλίκων για να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα. Οσον αφορά την ανάγκη για προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, «εκτός από τις γενικόλογες θεωρίες περί αυστηρών μέτρων και όρων λειτουργίας της αγοράς», η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κόψει και ράψει τα «πρωτόκολλα» στα μέτρα τους, επιφυλάσσουν άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κλείνουν τα μάτια, όπως προσπαθούν να κλείσουν και το στόμα των εργαζομένων, για τη διασπορά στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν θα μείνουμε θεατές να μετράμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να μας πετσοκόβουν ό,τι έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους.

Καταγγελία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Σε μια σειρά από περιπτώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά στα ταμεία, ενώ δεν ελέγχεται ο αριθμός των καταναλωτών με βάση τα τ.μ. του καταστήματος. Στις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν γίνεται ιχνηλάτηση, σε καραντίνα μπαίνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι ενώ «συνάδελφοι με αρνητικό rapid test δούλευαν κανονικά» μέχρι τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου να επιβεβαιώσουν πως είναι και οι ίδιοι θετικοί στον ιό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ