Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι δημόσιο αγαθό

Απόφαση για τα όσα προβλέπει η Εκθεση Πισσαρίδη

Το θέμα της αποτίμησης του τελικού σχεδίου της Εκθεσης Πισσαρίδη για τη Δικαιοσύνη συζητήθηκε στη συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκέμβρη με τηλεδιάσκεψη.

Το κείμενο της εισήγησης του προεδρείου, που υπερψηφίστηκε, σχετικά με την αποτίμηση του σχεδίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Σχέδιο προτείνει τη δημιουργία "επίκουρων" δικαστικών λειτουργών επικαλούμενο νομοθεσίες άλλων Κρατών, παραβλέποντας ότι το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ισόβιους δικαστές, απαγορεύοντας τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία που θα είναι εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε φορά της επιθυμίας για παράταση της θητείας τους. Αντιμετωπίζοντας τη Δικαιοσύνη ως εμπόρευμα με τη λογική κόστους - οφέλους καταλήγει να προτείνει μια γεωγραφική ανακατανομή των Δικαστηρίων με συγχώνευση περιφερειακών σε μεγαλύτερες μονάδες», καθώς, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο».

«Η πρόσβαση ωστόσο στη Δικαιοσύνη είναι δημόσιο αγαθό και συνταγματικό δικαίωμα ακόμα και για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Συνιστά δε κρατική υποχρέωση η διευκόλυνση της πρόσβασης αυτής και όχι η παρεμπόδισή της με οποιονδήποτε τρόπο».

Την ίδια στιγμή το σχέδιο προτείνει τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε μικρότερα δικαστήρια, μία πρόταση που απορρίφθηκε με εκτενή αιτιολογία τόσο από τις Δικαστικές Ενώσεις όσο και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, όταν τέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ