Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η κρίση ξαναφουντώνει με τον Σαρόν να ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά...

Οι ισραηλινές μπουλντόζες ισοπέδωσαν τη γειτονιά της...

Associated Press

Οι ισραηλινές μπουλντόζες ισοπέδωσαν τη γειτονιά της...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Με «κομμένες» τις όποιες γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο καθεστώς του Τελ Αβίβ και στην αρχή της Ραμάλα, οι ισραηλινές δυνάμεις, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, συνεχίζουν απτόητες - και δίχως ουσιαστικά διεθνείς αντιδράσεις - τις επιδρομές στα εδάφη της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής, την τρομοκράτηση του παλαιστινιακού πληθυσμού και την (προχτεσινή) καταστροφή μεγάλου μέρους του διεθνούς αερολιμένα της Λωρίδας της Γάζας, με πρόσχημα την αιματηρή επίθεση (περασμένη Τετάρτη) ενόπλων της «Χαμάς», που έσπασε μοιραία - λόγω της προκλητικής ισραηλινής στάσης - την επιφανειακή ηρεμία των τελευταίων τριών βδομάδων... Το βράδυ της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός κατέστρεφε εγκαταστάσεις και δύο πλοία του παλαιστινιακού Λιμενικού, αλλά και ένα αλιευτικό, στο οποίο είχε υπηρετήσει ο πλωτάρχης Ομάρ Ακάουι, κυβερνήτης του φορτηγού πλοίου «Καρίν Α», στα αμπάρια του οποίου κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα (3 του Γενάρη) ένα σημαντικό φορτίο από όπλα που «προοριζόταν», σύμφωνα με πληροφορίες που η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται, για παλαιστινιακές οργανώσεις.

Το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ξανανεβαίνει επικίνδυνα. Κύρια, με ευθύνη των Αμερικανών (που υποτίθεται πως μεσολαβούν, ξανά, για την «ειρήνευση» στη Μ. Ανατολή) και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν. Ο τελευταίος, μάλιστα, φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει τις προκλήσεις έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής, με στόχο την πολιτική (διεθνή και μη) - και ενδεχομένως και... φυσική - «εξαφάνιση» του Γιάσερ Αραφάτ, ώστε να «εξατμιστούν» μαζί του, όπως πιστεύει, και τα σχέδια για την κήρυξη ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Γι' αυτό δεν κουράζεται να προσάπτει στον Αραφάτ κοσμητικά του τύπου «ψεύτης», «τρομοκράτης» κλπ., ενώ παράλληλα τολμά - παρά την προφανή πολλαπλή επικινδυνότητα του πράγματος... - να προκαλεί ανοιχτά και το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το (αρχές βδομάδας) «κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας» με τον ισχυρισμό πως η Τεχεράνη ήταν που πούλησε στην Παλαιστινιακή Αρχή το φορτίο όπλων, βάρους 50 τόνων, που μετέφερε το πλοίο «Καρίν-Α» (έως ότου αυτό καταλήφθηκε στις 4 του μήνα από Ισραηλινούς κομάντος).

Με βάση αυτά, είναι τουλάχιστον προφανές πως η νέα «ειρηνευτική πρωτοβουλία» των ΗΠΑ, που ενσαρκώθηκε πρόσφατα στο πρόσωπο του στρατηγού ε.α. Αντονι Ζίνι, πάει προς το παρόν - και πάλι... - περίπατο. Ομοίως και η εκκολαπτόμενη, και ανάλογης «αποτελεσματικότητας», παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ