Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ρώσοι στρατιωτικοί κατέστειλαν παραβίαση της εκεχειρίας

Οξύνονται οι αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτηρούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτηρούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Παραβιάστηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Παρασκευή το βράδυ, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των εχθροπραξιών και την έναρξη της ρωσικής «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην περιοχή, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο. Η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διεκδικούν την παρουσία και τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο θύλακα, κάτι που η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το περιστατικό παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός καταγράφηκε στην περιοχή Χαντρούτ, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, χωρίς να διευκρινίζει ποια πλευρά ευθύνεται, ενώ οι «ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και ελέγχουν την εκεχειρία όλο το 24ωρο σε 23 σταθμούς παρατήρησης», βρίσκονται δε σε επαφή τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση στο νότιο Καραμπάχ προς την κατεύθυνση των χωριών Χιν Τάγκε και Κτσάμπερντ στην περιοχή Γκαντρού. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία, λέγοντας πως διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή Χαντρού, όπου εξακολουθούσαν να βρίσκονται αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι ειρηνευτές κατέστειλαν την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μέχρι τώρα η κατάσταση στην περιοχή έχει ομαλοποιηθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το αρχηγείο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Στο μεταξύ, μιλώντας την Κυριακή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, αναφέρθηκε σε «ορισμένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές ειδικές δυνάμεις πήραν μέρος στην επίθεση». Σημείωσε ότι ορισμένα από τα εδάφη αυτής της περιοχής έχουν παραδοθεί στο Μπακού, ωστόσο, «δεδομένου ότι αυτό είναι το έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, βάσει των συμφωνιών της 9ης Νοέμβρη, αυτά τα χωριά θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας». Ο Πασινιάν ισχυρίστηκε πως οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν τους «Ρώσους ειρηνευτές».

Σύμφωνα με δήλωση του αρμενικού ΥΠΕΞ, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την προβοκάτσια κατά την επίσκεψη της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τις «προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, λόγω της «επεκτατικής στάσης» του Αζερμπαϊτζάν, «υπογραμμίζει την ανάγκη να αποσυρθεί το Aρτσάχ (μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν και να επιστρέψουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ στον τόπο κατοικίας τους».

Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα δεν συνέβαλε καθόλου στην επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και δεκαετίες. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρωσο-τουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας, το οποίο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Αγκντάμ του Αζερμπαϊτζάν.

Σε άλλη μια εξέλιξη, η απαγγελία από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ενός ποιήματος προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν στη διάρκεια της παρέλασης στο Μπακού για την κατάκτηση των εδαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απήγγειλε ένα ποίημα για τον «χωρισμό των περιοχών που κατοικούνταν κυρίως από Αζέρους ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία τον 19ο αιώνα», που από το Ιράν θεωρήθηκε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ετσι έγινε κλήση του Τούρκου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που ανταποδόθηκε και από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο το περιστατικό φαίνεται να λήγει με συμφωνία των δύο πλευρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής από Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία (2023-09-26 00:00:00.0)
Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επίθεση (2023-09-20 00:00:00.0)
«Σιγοβράζει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2022-08-06 00:00:00.0)
Νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη (2020-10-31 00:00:00.0)
Νέα πολύπλευρα παζάρια για τη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν (2020-10-30 00:00:00.0)
Νέα κατάπαυση του πυρός που παραβιάζεται (2020-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ