Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση διεργασιών

Νέες επαφές ετοιμάζει η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που σύμφωνα με σειρά ρεπορτάζ αναμένεται να επισπεύσει τις συναντήσεις της με την τουρκική και τη βρετανική ηγεσία, μετά και από την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σημειώνουμε ότι η Λουτ το τελευταίο 10ήμερο είχε ήδη επαφές σε Κύπρο και Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων για όξυνση των παζαριών αλλά και ότι στο τραπέζι των συνομιλιών τίθενται νέα και παλιά σχέδια διχοτόμησης του νησιού.

Χτες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στην Αγκυρα μέσα σε αυτήν τη βδομάδα (ίσως και αύριο).

Την κλιμάκωση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό αναδεικνύει σειρά τοποθετήσεων, μεταξύ άλλων και αυτή που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης (μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΣΤΡΑ») αναφέροντας ότι (στο πλαίσιο των συνομιλιών) θα μπορούσε να συζητηθεί μια χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Θυμίζουμε άλλωστε ότι τέτοιες προτάσεις είχε αναφέρει ξανά η Λευκωσία, σε επίσημες ή όχι επαφές (π.χ. συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη).

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα πρέπει να ξεφεύγει από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (που βέβαια εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε «όχημα» για τη διαπραγμάτευση ενός μοντέλου δύο κρατικών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το πώς αυτά βαφτίζονται περίτεχνα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ