Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αν είχα άλλη μια ζωή, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα... »

Γενάρης 2020: Η Γιάννα Τρικαλινού στα 100ά γενέθλιά της με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Γενάρης 2020: Η Γιάννα Τρικαλινού στα 100ά γενέθλιά της με τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Για πάνω από 70 χρόνια τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ η κομμουνίστρια, η αλύγιστη, η παλαίμαχη αγωνίστρια Γιάννα Τρικαλινού. Μια ζωή ολόκληρη συνδεμένη με τους στόχους και τα ιδανικά του Κόμματος, της πάλης για μια άλλη κοινωνία. Αυτές τις αρχές και τα ιδανικά υπερασπίστηκε με κάθε κόστος, ανυποχώρητα μέχρι το τέλος, σε συνθήκες παρανομίας, στα βουνά του αντάρτικου, στην πολιτική προσφυγιά, και μετά από κεντρικές στελεχικές θέσεις του ΚΚΕ.

Ηταν μέλος της ΚΟΒ Σκοπευτηρίου - Καισαριανής, της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Χτες, με την ανακοίνωση του «φευγιού» της, το πόρταλ του Κόμματος «902.gr» δημοσίευσε ένα βίντεο με δικές της μαρτυρίες, από μια ζωή δοσμένη στον αγώνα. Πρόκειται για μια παραγωγή που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί σε εκδήλωση τιμής στην σ. Γιάννα Τρικαλινού στο πλαίσιο της έκθεσης «Μπόλικη πέτρα, Μπόλικη καρδιά» στις 20 Μάρτη 2020. Η λειτουργία της έκθεσης όμως είχε ανασταλεί εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

Οι αφηγήσεις της συντρόφισσας, η απλότητα και η σεμνότητα με την οποία περιγράφει τη συγκλονιστική της δράση, από τη συμμετοχή της στους μεγάλους αγώνες του λαού μας καθηλώνει. «Η πίστη στο δίκιο είναι αυτή που σε βοηθάει!», σημειώνει καταθέτοντας τις μαρτυρίες της. Μιλάει για το «πρώτο ξεκίνημά» της στον αγώνα, όταν άκουσε τον Βελουχιώτη στο χωριό της, τη στοχοποίησή της από την κατοχική «καραμπιναρία» των Ιταλών στο Καρπενήσι και τη μεταφορά της στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με τον σύντροφο της ζωής της Γιώργη Τρικαλινό, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ. «Οπου μου ζήτησε το Κόμμα πρόσφερα, δεν αρνήθηκα», αναφέρει στο βίντεο, μεταφέροντας μαρτυρίες από την ένοπλη δράση, το αντάρτικο, τις μάχες της Καρδίτσας, της Ματαράγκας, του Καρπενησίου. «13 μέρες πορεία κάναμε», αναφέρει για τη συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη Γυναικών στο Βίτσι. Μιλάει για τον τραυματισμό της, τη συμμετοχή της στο επίλεκτο τμήμα του ΔΣΕ Φλωράκη - Μπελογιάννη, για τη μεταφορά στις σοσιαλιστικές χώρες και τη δουλειά που ανέπτυξε εκεί.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1943, ξεκαθαρίζει ορθά - κοφτά: «Αν είχα άλλη μια ζωή, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα, γιομάτος αγώνες αλλά και ομορφιά».

Αυτό άλλωστε είχε πει και σε μια μικρή γιορτή που οργάνωσαν στο σπίτι της στις 24 Γενάρη 2020 οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής, για να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά της. Τότε, ο Δ. Κουτσούμπας της είχε προσφέρει ένα συμβολικό δώρο, που απεικονίζει τα περιστέρια της ειρήνης και μια κάρτα ευχών. Η σ. Γιάννα Τρικαλινού είχε πει συγκινημένη: «Θα τα βάλω εδώ δίπλα μου. Να τα βλέπω κάθε μέρα», ενώ με ιδιαίτερη χαρά είχε υποδεχτεί τους συντρόφους της, «την Καισαριανή, το Κόμμα, όλες τις γενιές».

Καλό ταξίδι συντρόφισσα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ