Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη δίνη των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για θέματα αρμοδιοτήτων του.

Από την Προεδρία αναφέρεται ότι «ιδιαίτερη έμφαση» δόθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή, στις «διεργασίες στην ΕΕ», στον απόηχο και του πρόσφατου Συμβουλίου της ΕΕ, και στις «σχέσεις με τις ΗΠΑ», με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά παραπέρα «σύσφιξη» των σχέσεων επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, με διεύρυνση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» και των αμερικανικών μπίζνες στην Ελλάδα στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στην ενημέρωση δόθηκε «έμφαση στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά» και στις σχέσεις της Τουρκίας με ΕΕ και ΗΠΑ. Επίσης, ο υπουργός «επεσήμανε την ενίσχυση των διμερών δεσμών της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και με χώρες της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», που υλοποιούν ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στη ΝΑ Μεσόγειο.

Προηγουμένως σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, έκανε εκ μέρους της κυβέρνησης ...γαργάρα τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατέκρινε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο Αλ. Παπαϊωάννου υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ο γγ της λυκοσυμμαχίας με τις δηλώσεις του τάχα «δεσμεύει τον εαυτό του και όχι τη Συμμαχία» και ότι αυτά που λέει είναι ...προσωπικές του θέσεις. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί «ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας» με τον Γ. Στόλτενμπεργκ και «ανταλλάσσουν απόψεις». Επανέλαβε, εξάλλου, τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, επιμένοντας ότι οι αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «σημαντικές» και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στην Αγκυρα (ενώ δεν εμπεριέχουν καμιά ουσιαστική κύρωση σε βάρος της και κλωτσούν το τενεκεδάκι των υποτιθέμενων σχετικών αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτη), παραδέχτηκε εμμέσως τη διαφορετική ορολογία που χρησιμοποιείται στα ευρωενωσιακά κείμενα, αναλόγως της γλώσσας που αναπαράγονται. Συγκεκριμένα, ότι το κείμενο των Συμπερασμάτων στα Ελληνικά μιλά για «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας, ενώ τα κείμενα στα Αγγλικά και Γαλλικά για «μη εγκεκριμένες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να προσπεράσει τον σκόπελο με το επιχείρημα πως «όλα τα κείμενα είναι ισάξια» και όλα αποστέλλονται σε όλα τα κράτη - μέλη από τη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...

Ενώ στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση έβαλε στη Σύνοδο θέμα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα, για να λέει κατόπιν - όταν εισέπραξε την άρνηση κρατών όπως οι Γερμανία και Ιταλία - ότι δεν είναι θέμα που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα η ΕΕ, αλλά «εθνική αρμοδιότητα» και «εθνικές αποφάσεις» των κρατών - μελών, ο εκπρόσωπος αντέτεινε ότι η κυβέρνηση βάζει και διμερώς το θέμα, και για να δικαιολογήσει την τέτοια κίνησή της στις Βρυξέλλες, παρέπεμψε, σαν υπόβαθρο, σε μια θέση που εξέφρασε η ΕΕ το ...2008, όταν ζητούσε από τα κράτη - μέλη να μη δίνουν άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων σε χώρες που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή, και στα Συμπεράσματα του ΕΣ του Οκτώβρη 2019, όπου επίσης η ΕΕ παρότρυνε τα κράτη - μέλη να μην εξάγουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, λόγω των ενεργειών της στη Βόρεια Συρία. Παροτρύνσεις που φυσικά έμειναν στα χαρτιά, αφού βαραίνουν οι πολύπλευροι οικονομικοί, πολιτικοί δεσμοί των δύο πλευρών και τα υπόλοιπα συμφέροντα που ενώνουν την ΕΕ και ισχυρά κράτη - μέλη της με την Τουρκία, αυτά που η κυβέρνηση καμώνεται ότι δεν βλέπει.

Παραπέρα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ μιας πολυμερούς διάσκεψης για τη «συνεργασία» στην Ανατ. Μεσόγειο, υπόθεση που έχει αναλάβει να προωθήσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και αποτελεί πάγια τουρκική απαίτηση, ως «όχημα» για να προχωρήσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι «διευθετήσεις» που τα συνοδεύουν, σημειώνοντας ωστόσο ο εκπρόσωπος ότι όλα τα κράτη που θα προσκληθούν πρέπει να αναγνωρίζουν το σύνολο των υπόλοιπων συμμετεχόντων (άρα και την Κυπριακή Δημοκρατία), να σέβονται την εδαφική κυριαρχία των άλλων κρατών και τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να περάσει ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» αποχής της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες (πιθανά μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση, Μπάιντεν, στις ΗΠΑ, από τις 20/1 και μετά, όπως είπε), ζήτησε από την Αγκυρα να δείξει με τη συμπεριφορά της ότι είναι ανοικτή σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, για να επαναληφθούν οι συζητήσεις για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Κάτι ανάλογο έλεγε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκία να δείξει «συνέχεια και συνέπεια, να αφήσει στην άκρη την προκλητική της συμπεριφορά», ώστε να «ανοίξει ένα παράθυρο» για συναντήσεις και διερευνητικές.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάνου δεν είχε, χτες, κάτι καινούργιο να πει για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ανατολικά της Ρόδου, θέμα που οι δυο πλευρές άφησαν ανοικτό, εντάσσοντάς το βασικά στο παζάρι με την Αγκυρα, λέγοντας ότι Αθήνα και Κάιρο είναι «σε επαφή» και «οι συνομιλίες σε εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ