Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας

Με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουγιέτ, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και επαφών που πραγματοποιεί ο Αμερικανός αξιωματούχος στη χώρα προσκεκλημένος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επισήμως, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε «η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας - Ουάσιγκτον που αποτελεί τον έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ». Από το Μαξίμου προσθέτουν ότι «η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας ενισχύεται διαρκώς, και πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις, με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», στην υλοποίηση από την ντόπια αστική τάξη μέρους του ευρωατλαντικού σχεδιασμού για μείωση της «εξάρτησης» της ευρύτερης περιοχής από τη ρωσική Ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και «η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρκή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα». Κατά την κυβέρνηση, καταγράφηκε «πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή», όπως βαφτίζονται τα ευρωατλαντικά σχέδια για την περιοχή που μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους λαούς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Νταν Μπρουγιέτ συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, στην οικία του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, με τη συμμετοχή και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως απ' το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών συζητήθηκε ιδιαίτερα «η διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης Ενέργειας». Επίσης, υπογραμμίστηκε «η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας».

Σχετικά με τις ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος - Βόρειας Μακεδονίας», όπως επίσης και στα βασικά ενεργειακά έργα που στηρίζει επίμονα η αμερικανική πλευρά, δηλαδή το τερματικό επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, ο ελληνο-βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου και η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δύο υπουργοί «αναγνώρισαν» τη σημασία της «θεσμικής συνεργασίας» των δύο χωρών και ειδικότερα της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF) με την ιδιότητα του παρατηρητή, αλλά και στο πολυμερές πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βρείτε τα με τις διαφορές σας» συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2022-07-13 00:00:00.0)
Συμφωνίες κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (2021-01-27 00:00:00.0)
Σταυροδρόμι ανταγωνιστικών συμφερόντων και σχεδιασμών (2017-12-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών για την Ενέργεια και τις Μεταφορές (2017-09-24 00:00:00.0)
Στη δίνη των ενεργειακών ανταγωνισμών με αμερικάνικη σημαία (2015-10-18 00:00:00.0)
«Ενεργειακή διπλωματία» εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών (2014-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ