Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς

Εξι κρούσματα σε ισάριθμες μέρες έχουν καταγραφεί μόνο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, με την εργοδοσία, όπως κάνει και η κυβέρνηση, να «κουνά το δάχτυλο» στους εργαζόμενους για να τους ρίξει την ευθύνη.

Την προσπάθεια αυτή καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και αναφέρει ότι διευθυντικό στέλεχος «απευθύνεται στους εργαζόμενους επιδιώκοντας να αποκρύψει τις πραγματικές ευθύνες που έχουν κράτος και εργοδοσία (...) Το μόνο που δεν είπε ο γενικός διευθυντής Διυλιστηρίων είναι ότι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, σε κλίνες ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ευθύνονται και για αυτά οι συνάδελφοι που αναρρώνουν αυτή τη στιγμή στα σπίτια τους».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει ότι τους τελευταίους 8 μήνες:

-- Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αλλαγή του προγράμματος εργασίας τον Απρίλη. Εφάρμοσε εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους στην παραγωγή, σε συνδυασμό με «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία στα γραφεία.

-- Δημιουργείται συγχρωτισμός στη γενική συντήρηση του Ασπρόπυργου, όπου επί τρεις μήνες χιλιάδες εργάτες εργάζονταν με εξαντλητικά ωράρια ο ένας επάνω στον άλλο.

-- Από τον Απρίλη μέχρι και σήμερα υπάρχουν οργανικά κενά τα οποία δεν αναπληρώνονται και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι. Σε περίπτωση καραντίνας συναδέλφων, οι υπόλοιποι στο αντίστοιχο πόστο αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά ακόμα και τις μέρες των ρεπό τους.

-- Το υγειονομικό πρωτόκολλο εφαρμόζεται ανάλογα με τη θέση που έχουν στην παραγωγή οι εργαζόμενοι, και στην περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα επηρεάζουν τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας και κατ' επέκταση την κερδοφορία του ομίλου, το πρωτόκολλο δεν εφαρμόζεται.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί την εργοδοσία να απαντήσει, για παράδειγμα, ποιο «υγειονομικό πρωτόκολλο» τηρήθηκε για εργαζόμενο που «διαγνώστηκε θετικός και με πυρετό εν ώρα εργασίας, και επιστημονικά πώς τεκμηριώνεται ότι ο συνάδελφος σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να πάρει το όχημά του και να γυρίσει στο σπίτι του».

Παράλληλα τονίζει τις ευθύνες της διοίκησης του Σωματείου, που «σφυρίζει αδιάφορα» για όλα τα παραπάνω. Απαιτεί να συνεδριάσει το ΔΣ, «να καταδικαστούν οι δηλώσεις στελεχών της εργοδοσίας» και «να συζητηθεί ο τρόπος παρέμβασης και διεκδίκησης μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις».

Σε χώρους των ΟΤΑ

Την άρνηση των δημοτικών αρχών να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ και καλεί τα σωματεία των δήμων να απαιτήσουν να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και στην περίπτωση κρούσματος να γίνονται μοριακά τεστ σε όλες τις επαφές του.

Στην ανακοίνωσή της φέρνει παραδείγματα δήμων που αρνούνται τεστ, όπως στον Ρήγα Φεραίο Μαγνησίας, στην Πεύκη - Λυκόβρυση, στον Πειραιά, στον Ασπρόπυργο, στην Πετρούπολη, σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα κ.α., με τις δημοτικές αρχές να δικαιολογούν την άρνησή τους επικαλούμενες «το κόστος και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που έχουν γίνει λάστιχο».

Οι ευθύνες δημοτικών αρχών και κυβέρνησης είναι εγκληματικές «τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην καθαριότητα των δήμων, έχουν πολύ επιβαρυμένη υγεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύοντας τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς. «Σχεδόν στο σύνολο των δήμων δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με την επίκληση πάντα των "γραφειοκρατικών διαδικασιών", την ίδια στιγμή που αυτές εξαφανίζονται όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των ίδιων υπηρεσιών, η οποία έχει ενταθεί την περίοδο της πανδημίας. Λεφτά για τους εργολάβους υπάρχουν, για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων όχι!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι χώροι δουλειάς γίνονται ξανά εστίες υπερμετάδοσης με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας (2021-11-11 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ (2021-02-09 00:00:00.0)
Στη μάχη για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς (2021-02-02 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα μαζικά κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς (2020-09-11 00:00:00.0)
Αιτήματα για μέτρα προστασίας κόντρα στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας (2020-09-02 00:00:00.0)
Τα αντεργατικά «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας (2020-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ