Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ 18 ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ «RAFALE»
Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την αγορά 18 αεροσκαφών «Rafale » από τη Γαλλία ενημέρωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος των αεροσκαφών από τα οποία τα έξι είναι καινούργια, και δώδεκα μεταχειρισμένα, ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), ενώ θα δοθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα απαραίτητα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR» καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»).

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων αεροσκαφών αναμένεται 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή περίπου τον Ιούνη του 2021, ενώ η παραλαβή και των επόμενων θα γίνει σταδιακά έως το καλοκαίρι του 2023. Ακόμα αναμένεται ότι καταρχήν 4 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στις αρχές του 2021 θα μεταβούν στη Γαλλία κ.ο.κ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, από την πλευρά του ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης από τον οποίο αναδείχτηκε ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία για το τι σημαίνει κυνήγι εξοπλισμών και πως ο ανταγωνισμός αυτός δεν έχει τέλος και αρχή.

Επισημάνθηκε ότι μπορεί μια χώρα να αγοράσει σήμερα ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα και αύριο που ο δυνητικός της αντίπαλος αγοράσει ένα πιο σύγχρονο να είναι άχρηστο ή σημαντικά υποβαθμισμένο. Ο κύκλος των εξοπλισμών, σε καθεστώς ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πρόσδεσης σε λυκοσσυμαχίες όπως του ΝΑΤΟ δεν έχει τέλος. Απ' αυτήν την ατέρμονη διαδικασία, μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού και φυσικά το ΝΑΤΟ, που βλέπει την ΝΑ πτέρυγά του να γιγαντώνεται και να γίνεται πιο αποτελεσματική στην περικύκλωση της Ρωσίας κι αυτό με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του Ν. Παπαναστάση σημειώθηκε ότι ο αντίλογος του ΚΚΕ πρέπει να γίνεται σεβαστός, γιατί εκφράζει τις αγωνίες αλλά και τη θέληση του λαού μας. Τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα, πέραν των άλλων, υπονομεύουν και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Τονίστηκε ότι θα πρέπει να αναρωτηθεί ο καθένας, γιατί η Ελλάδα με τα πολεμικά της αεροσκάφη, αστυνομεύει τους Βαλκανικούς ουρανούς; Τι αποστολή έχει δοθεί στους Ελληνες πιλότους; Η απάντηση είναι ότι εκτελούν ΝΑΤΟικές διαταγές. Διαταγές περικύκλωσης της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, για την προώθηση και απ' τους δύο των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.

Από τον Ν. Παπαναστάση επισημάνθηκε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ σ' αυτόν τον τομέα είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης εμπειρίας. Οι εθνικιστικές φωνές που στηλίτευσαν τη στάση του ΚΚΕ που καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες στη συζήτηση του προϋπολογισμού, είναι γελοιότητες.

Σημειώθηκε ότι με δεδομένη την υποχρέωση να προμηθεύεται η Ελλάδα οπλικά συστήματα που εντάσσονται επιχειρησιακά στον συνολικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ κι όχι καθ' ολοκληρία στη στήριξη της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ο λαός πληρώνει πανάκριβα συστήματα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις υπεράσπισής τους.

Η θέση του ΚΚΕ που φέρεται να ειπώθηκε από τον βουλευτή του Κόμματος, για το θέμα των «Rafale» είναι ότι όσο αναγκαία κι αν είναι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα αεροσκάφη, θα πάει στράφι απ' τη στιγμή που αυτή σε σημαντικό βαθμό εντάσσεται στην υπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν είναι μια θέση αφοριστική γενικά ή μηδενιστική. Εμπεριέχει πρόταση η οποία είναι ότι κανένα οπλικό σύστημα δεν θα επιτελέσει την αποστολή του, όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις κρατούν τη χώρα δεμένη στα πολεμοχαρή γρανάζια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Συνεχής εμπλοκή σε σχέδια ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να διεκπεραιώσουν κάθε είδους αποστολές.

Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη - στο πλαίσιο του ρόλου που έχει αναλάβει η Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ΝΑΤΟικός καθοδηγητής» για τη Β. Μακεδονία - πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του ΓΕΕΘΑ διαδικτυακή εκπαίδευση επί της λεγόμενης Τυποποίησης ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος. Επισήμως, η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα επί των διαδικασιών συμμετοχής στις Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του ΝΑΤΟ καθώς και της ανάπτυξης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των λεγόμενων Συμμαχικών Προτύπων, με σκοπό «την επίτευξη της αναγκαίας διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας».

Παραπέρα, την Τετάρτη το ΓΕΕΘΑ μετείχε με ομιλία αρμόδιου στελέχους - υποστρατήγου στη θεματική ενότητα με τίτλο «Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας» του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού: Η ΕΕ, η Ελλάδα και η Τουρκία», που διοργάνωσε το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet», κέντρο που έχει στηθεί μέσα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Επισήμως, αντικείμενο της ομιλίας ήταν «η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας καθώς και συμμετοχή τους σε σχετικές δράσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», σε άλλον ένα ρόλο που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν οι ΕΔ στο πλαίσιο των απαράδεκτων αποφάσεων όπως αυτές ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνονται τα έργα αναβάθμισης στη Σούδα (2022-11-29 00:00:00.0)
Επισημοποιήθηκε η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια (2021-01-26 00:00:00.0)
Συζήτηση στη Βουλή για τα «Rafale» (2020-12-17 00:00:00.0)
Στοίχιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια (2020-11-20 00:00:00.0)
Παζάρι για «F-35» (2020-11-18 00:00:00.0)
«Στο εγγύς και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον» θα δρουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (2001-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ