Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες

Εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στη νεοσυσταθείσα δομή στη Μαλακάσα, μέσα στον χειμώνα και την πανδημία, παραμένουν εννέα μήνες μετά την άφιξή τους τον περασμένο Μάρτη, οι ξεριζωμένοι που μπήκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αναστολής της διαδικασίας ασύλου δυνάμει πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χτες η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της δομής αυτής, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Mέτοικος» μέσω του Τταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), συνεχίζει να ζει σε σκηνές, καταλύματα ακατάλληλα για την προστασία από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή, χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ρεύμα και νερό. Οι συνθήκες, όπως καταγγέλλεται, προκαλούν σοβαρή καταβολή, ανασφάλεια και άγχος στους εκατοντάδες ανθρώπους που μένουν στον καταυλισμό. Κανένα από τα 283 παιδιά που μένουν στη δομή δεν έχει πρόσβαση σε σχολείο, ενώ, λόγω της έλλειψης Wi-Fi, καθίσταται αδύνατη και η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οπως επισημαίνεται, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν επισφαλείς και ανησυχητικές για τους 984 διαμένοντες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Κονγκό και τη Σομαλία. Η «Νέα Μαλακάσα» (σ.σ. όπως αναφέρεται στην έκθεση) έχει επίσημη χωρητικότητα για 1.300 άτομα, αποκλειστικά σε 130 σκηνές χωρητικότητας δέκα ατόμων. Σε ορισμένες σκηνές, εξακολουθούν να μένουν άνθρωποι που δεν έχουν μεταξύ τους οικογενειακό ή άλλο δεσμό, όπως είχε παρατηρηθεί τον Μάρτη από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων (CPT). Καίτοι έχουν παρασχεθεί στρώματα από τον ΔΟΜ, πολλοί από τους διαμένοντες δεν μπορούν να τοποθετήσουν στρώματα στις σκηνές για χωροταξικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ