Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ούτε σκέψη για αλλαγές στη μέση της χρονιάς

ΑΣΓΜΕ και ΑΣΕ αναφέρονται στις στοχεύσεις και τις επιπτώσεις των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση εκφράζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, καταγγέλλοντας την τακτική να προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις για την Παιδεία εν μέσω καραντίνας.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών, ξεκινώντας από το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που όπως τονίζει βρίσκεται «μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση, που την υποβαθμίζει». Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ, ανατρέπουν τον προγραμματισμό και τα σχέδια των παιδιών που βρίσκονται μισό χρόνο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, «μετατρέποντας σε πειραματόζωα τους φετινούς υποψήφιους, που είναι πλέον επιβαρυμένοι, με το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους να το έχουν κάνει μέσω τηλεκπαίδευσης, κλεισμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν πουθενά το βάρος αυτής της τόσο πιεστικής χρονιάς».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των αλλαγών, η ΑΣΓΜΕ υπογραμμίζει ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ λιγότεροι υποψήφιοι να πιάνουν τις σχολές της επιλογής τους, καθώς «μειώνοντας τις επιλογές των υποψηφίων μειώνουν και τις πιθανότητές τους να περάσουν σε μια σχολή, ενώ καθιστούν τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ακόμα πιο αγχωτική και ανταγωνιστική».

«Ως γονείς δηλώνουμε: Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει τέτοιες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης! Δεν είναι τζόγος το μέλλον των μαθητών!», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, απαιτώντας παράλληλα: Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πραγματική κάλυψη της ύλης διά ζώσης. Αναπροσαρμογή της ύλης ανά τάξη και μείωση της εξεταστέας ύλης - ορισμό τώρα της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων».

«Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαίδευτικών». Σημειώνει πως «η πρεμούρα του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς δείχνει την αναλγησία και την απόσταση από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και αναφέρεται στα όσα αυτές σηματοδοτούν: Αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών - ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών - από τα πανεπιστήμια, αφού μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Βίαιη εκδίωξη χιλιάδων νέων, που ονειρεύονται να σπουδάσουν, και στροφή τους στην εφήμερη κατάρτιση. Περικοπή κάθε ελευθερίας στην επιλογή Τμήματος από τους μαθητές. Κλείσιμο Τμημάτων, σύμφωνα με την Εκθεση Πισσαρίδη.

Η ΑΣΕ στέκεται στις πρωτόγνωρες - αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες οι μαθητές της Γ' Λυκείου δίνουν τη μάχη, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους ιδιαίτερα αυτήν τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, και πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας της μόρφωσης, με κάλυψη των αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ