Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανησυχία για μεταλλάξεις του κορονοϊού εν αναμονή των εμβολιασμών

Δισεκατομμύρια ευρώ στα πόδια των φαρμακευτικών ομίλων

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 77,2 εκατ. και τους θανάτους τα 1,7 εκατ. σε όλο τον κόσμο, οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες του κόσμου (Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστραλία, Νότια Αφρική) προκαλούν νέες ανησυχίες για το ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Η βρετανική κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, επιβάλλοντας lockdown με στόχο να αναχαιτιστεί η εκτόξευση των κρουσμάτων εξαιτίας του νέου στελέχους. Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κίνδυνο που υπάρχει να βρεθεί η Βρετανία αντιμέτωπη με προβλήματα τροφοδοσίας από το εξωτερικό, καθώς η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές και άλλες χώρες σταματούν τη σύνδεση με τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, ενώ δηλώνει ότι σύμφωνα με «προκαταρκτικές πληροφορίες» «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων».

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» που αναμένεται να αρχίσουν στις 27 Δεκέμβρη, ενώ χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το ενέκρινε για χρήση στην ΕΕ.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το «Ρόιτερς», η ΕΕ συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι «Pfizer» και «BioNTech», κάνοντας διαπραγμάτευση για συνολικά 300 εκατ. δόσεις. Βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών προαγοράς για τα εμβόλια κατά της COVID-19, η ΕΕ συμφωνεί σε προκαταβολικές πληρωμές με τις εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις πριν αυτά εγκριθούν, ενώ μετά τις σχετικές εγκρίσεις, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό για να αγοράσουν τις δόσεις για τις οποίες έχει γίνει κράτηση.

Η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει την προκαταβολή πληρωμής που συμφώνησε με την «Pfizer», ωστόσο τον Οκτώβρη είχε αναφέρει ότι πλήρωσε περίπου 1 δισ. ευρώ σε προκαταβολές στις «AstraZeneca», «Sanofi» και «Johnson & Johnson» για τα εμβόλιά τους, ενώ επιπλέον ποσό 1,45 δισ. ευρώ είχε προϋπολογιστεί για προκαταβολικές πληρωμές προς τις «Pfizer» - «BioNTech», «Moderna» και «CureVac».

Στις ΗΠΑ, την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για «κατεπείγουσα χρήση» το εμβόλιο της «Moderna», το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί στα 3.700 εμβολιαστικά κέντρα και τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει 5,9 εκατ. εμβόλια της «Moderna» και 2 εκατ. της «Pfizer» αυτήν τη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό μονοπώλιο του διαδικτυακού εμπορίου «Amazon» ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έκλεισε μια από τις αποθήκες της στο Νιου Τζέρσι για προληπτικούς λόγους έως τις 26 Δεκέμβρη έπειτα από αύξηση των ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων σε αυτήν. Την εταιρεία που θησαυρίζει εν μέσω πανδημίας είχαν καταγγείλει για ελλιπή μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ