Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στρίβειν διά του εμβολίου» και της ατομικής ευθύνης

«Μεγάλη πηγή αισιοδοξίας» χαρακτήρισε χτες το πρωί ο πρωθυπουργός την άφιξη του εμβολίου στα τέλη του Δεκέμβρη και την έναρξη του εμβολιασμού, θεωρώντας πως αρκεί για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία και σε άλλους κρίσιμους χώρους.

Επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τακτική ενημέρωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την έναρξη των εμβολιασμών και, γνωρίζοντας ότι χωρίς ενίσχυση του σχεδόν ανύπαρκτου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κανένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να «τρέξει» αποτελεσματικά, προετοίμασε λέγοντας ότι «θα υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία και θα πρέπει να ζητήσουμε από τώρα την κατανόηση των συμπολιτών μας εφόσον προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Παραπέρα, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, που τον τσακίζει με την προσπάθεια να φορτώσει την κρίση στις πλάτες τους, είπε ότι «το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε όχι απλά σε ρυθμούς κανονικής ζωής, αλλά κυρίως σε ρυθμούς μιας γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης».

Αντίστοιχα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πήγε να σερβίρει με αφορμή το περιλάλητο «click away», το οποίο διαφήμισε ως «καινοτόμο θεσμό» που τάχα «δίνει μία ανάσα σε όλα τα καταστήματα, όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρά», όταν πρόκειται για μέτρο που με κραυγαλέο τρόπο ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ανεπτυγμένες τέτοιες δυνατότητες διαφήμισης, ψηφιακής προβολής των προϊόντων τους και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σημειωτέον, αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε νοσοκομεία και δομές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ανάλογο τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, την ίδια ώρα που οι καταγγελίες σωματείων πέφτουν βροχή για το όργιο της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, ερωτηθείς χτες σχετικά ισχυρίστηκε ότι γίνονται έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους, οι οποίοι μάλιστα - όπως είπε - γενικά δεν εντοπίζουν κρούσματα! Επέμεινε μάλιστα ότι «αυτό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανένας έλεγχος είναι η ατομική ευθύνη». Εξ ου και μετέθεσε στο λαό την ευθύνη σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων λόγω των εορτών, ζήτησε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σπίτια και απείλησε με νέα σκληρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν «ξεφύγουν» τα πράγματα τα Χριστούγεννα. Υπενθύμισε ότι σε κάθε περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε αυτήν τη φάση έως τις 7/1.

«Η ροή των εμβολίων υπαγορεύει την προτεραιοποίηση»

Στο μεταξύ, ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό έκανε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως σημείωσε, η γρήγορη παρασκευή νέων εμβολίων Covid 19 επιτεύχθηκε χάρη στην αξιοποίηση και την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στη συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της «Pfizer» είπε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες των συνηθισμένων εμβολίων, δημιουργεί υψηλό δείκτη αντισωμάτων και σε μεγάλες ηλικίες η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.

Σε σχέση με την επάρκεια, είπε πως «ήταν εξαρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατίθενται σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού (...) υπαγορεύοντας την προτεραιοποίηση του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί» ...με το σταγονόμετρο.

Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι στις 26/12 θα φτάσουν στη χώρα 9.750 δόσεις (μια μέρα μετά θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής - «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ασκληπιείο», στις 28/12 θα γίνει διανομή στα Νοσοκομεία Λάρισας, ΠΓΝ Ιωαννίνων, ΑΧΕΠΑ και στην Πάτρα, και στις 29/12 ο εμβολιασμός του εκεί προσωπικού). Στις 30/12 αναμένονται 83.850 δόσεις, έως το τέλος Γενάρη 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις στο τέλος Φλεβάρη. Εως το τέλος Μάρτη «μόνο από την "Pfizer" θα έχουμε 1.265.550 δόσεις», δηλαδή θα επαρκούν για να εμβολιαστεί το 1/17 του πληθυσμού της χώρας (632.775 άνθρωποι).

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι υγειονομικοί, που είναι σε διαρκή έκθεση στον ιό και σε υπερτριπλάσιο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό». Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός στις ΜΦΗ και σε κλειστές δομές χρονίων πασχόντων. Μετά, όσοι είναι άνω των 85 ετών και «όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας» θα τροποποιούνται οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις.

Στον «αέρα» είναι η ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιαστούν, καθώς η παρακολούθηση της πορείας τους προβλέπει μόλις 15' αμέσως μετά τον εμβολιασμό, με προσωπικό δανεικό και εξουθενωμένο από τα δημόσια νοσοκομεία. Το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο, η κυβέρνηση διά στόματος Μ. Θεμιστοκλέους, γενικού γραμματέα ΠΦΥ, διαμήνυσε ότι δεν προβλέπεται «παραπέρα ενίσχυση» από τους 7.000 συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, ενώ για τους 4.000 συμβασιούχους νοσηλευτές ομολόγησε ότι «θα μονιμοποιηθούν ...μετά από μοριοδότηση», δηλαδή σημαντικό τμήμα τους θα απολυθεί.

Στο μεταξύ, 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.015 είναι τα νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον μειωμένο αριθμό τεστ που πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες. 505 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Χτες άλλοι 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή 70 και το Σάββατο 58, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να ανέρχεται πλέον στους 4.257. Τα νέα κρούσματα ήταν αντίστοιχα 526, 588 και 901.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
63 νεκροί, 387 διασωληνωμένοι, 3.651 κρούσματα (2021-10-28 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν»... (2021-08-13 00:00:00.0)
Ατελείωτα κέρδη από τα εμβόλια και μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς (2021-05-12 00:00:00.0)
Η πορεία της πανδημίας (2021-03-09 00:00:00.0)
Μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (2021-02-23 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ (2020-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ