Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παζάρια για συμβιβασμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω της πήρε χτες το βάρος της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τους ηγέτες χωρών της ΕΕ που επωφελούνται από την αλιεία στα βρετανικά χωρικά ύδατα, όπως η Δανία και η Γαλλία, τους οποίους κάλεσε να κάνουν μερικά βήματα πιο κοντά προς τη βρετανική πρόταση.

Στόχος της ντερ Λάιεν είναι να πετύχει συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας τουλάχιστον πριν από την 31η Δεκέμβρη που λήγει το μεταβατικό καθεστώς για το Brexit.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να χάσει το 25% της αξίας των ψαριών που πιάνει ο αλιευτικός στόλος χωρών της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 35% (η διαφορά εκτιμάται πως είναι της τάξης των 63,8 εκατομμυρίων ευρώ). Παρ' όλα αυτά υποστήριξε πως υπάρχει πολιτική θέληση και από τις δύο πλευρές για συμβιβαστική λύση.

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις στη βρετανική αγορά έχουν γίνει αισθητές όπως και οι τεράστιες ουρές από φορτηγά - νταλίκες στις οδικές αρτηρίες μεγάλων λιμανιών όπως το Κεντ και το Ντόβερ.

Ο Σύνδεσμος Λιανεμπόρων Βρετανίας (BRC) προειδοποίησε χτες πως υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων στις προμήθειες κάποιων νωπών προϊόντων, κυρίως φρούτων και λαχανικών, έως ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις ουρές των φορτηγών στο λιμάνι του Ντόβερ και αποκατασταθεί η σύνδεση με τη Γαλλία. Το BRC και οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της Βρετανίας «Tesco» και «Sainsbury's» προειδοποίησαν από τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να φαίνονται ελλείψεις εκτός κι αν αποκατασταθούν γρήγορα οι συνδέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο μερικός αποκλεισμός που εφάρμοσε η Γαλλία με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου, ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκλειστούν στο Ντόβερ πριν από τα Χριστούγεννα. Το Παρίσι και το Λονδίνο συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι οι οδηγοί με αρνητικό τεστ COVID-19 μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία για το Καλέ μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στη Βρετανία προκειμένου να αποφύγουν την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους.

Οπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ Τζένρικ, ο στρατός θα αρχίσει να διενεργεί τεστ στους οδηγούς αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ