Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ενέργεια

Σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας στη Γαλλία καθώς η μεγαλοεργοδοσία επιταχύνει μια σειρά από αναδιαρθρώσεις, επικαλούμενη τη νέα έξαρση της πανδημίας και προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κερδοφορία της.

Την περασμένη βδομάδα, οι εργαζόμενοι στη δημόσια εταιρεία EDF προχώρησαν σε απεργία για 3η φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταλλείων και Ενέργειας CGT (FNME - CGT), ενάντια στο πρόγραμμα «Ηρακλής», που θα παραδώσει την εταιρεία στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τη FNME - CGT, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο πολλαπλασιάζονται σε όλη την επικράτεια και το ποσοστό συμμετοχής φτάνει στο 30%.

Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις καταγγέλλουν τον πολυεθνικό όμιλο «Total» που προχωρά σε διάφορες «πράσινες» αλλαγές, στο όνομα της προσαρμογής σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές Ενέργειας. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία ανακοίνωσε τη μετατροπή του διυλιστηρίου στο Grandpuits (Seine - et - Marne) από τις αρχές του 2021 σε μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών, οδηγώντας στην ανεργία τουλάχιστον 700 εργαζόμενους, των οποίων το αντικείμενο αφορά τη διαδικασία της διύλισης. Τα συνδικάτα σημειώνουν ότι ο τερματισμός των δραστηριοτήτων διύλισης στην πραγματικότητα συνδέεται με την υποσυντήρηση του αγωγού 260 χλμ. που συνδέει το λιμάνι της Χάβρης με το Grandpuits και έως τώρα μετέφερε αργό πετρέλαιο από το διυλιστήριο, που η εταιρεία κρίνει ασύμφορο να αντικαταστήσει και θεωρεί πιο προσοδοφόρα την εισαγωγή καυσίμων από άλλες χώρες.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται όμως και σε άλλους κλάδους, όπως το Εμπόριο. Μεταξύ άλλων εργαζόμενοι σε αρκετά καταστήματα IKEA σε όλη τη Γαλλία κατέβηκαν σε απεργία καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία καταργεί ακόμα και το μπόνους που είχε καθιερωθεί να τους αποδίδεται την περίοδο των γιορτών. Αντί γι' αυτό, τους έδωσε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία δωροεπιταγή 15 ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ