Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μακρόν

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Για τις συγκρούσεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ανατολική Ουκρανία συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη το βράδυ οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία, που συμπροεδρεύει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν είχε ουσιαστικό ρόλο - όπως και οι ΗΠΑ - στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε στις 9 Νοέμβρη, μεταξύ της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν αναλυτικά την κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν από κοινού τον συντονισμό όσον αφορά τις διάφορες πτυχές της διευθέτησης στην περιοχή. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην περιοχή σταθεροποιείται και οι συμφωνίες της 9ης Νοέμβρη γενικά εφαρμόζονται με συνέπεια, καθώς και ότι «η ρωσική ειρηνευτική δύναμη εγγυάται την κατάπαυση του πυρός και την ασφάλεια των αμάχων».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ως τα πλέον επίκαιρα τα ανθρωπιστικά προβλήματα που σχετίζονται με την επιστροφή των προσφύγων, την αποκατάσταση των υποδομών και τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

Επίσης, συζήτησαν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της «συνάντησης κορυφής του Σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για την Ανατολική Ουκρανία και επεσήμαναν την ανάγκη των συλλογικών προσπαθειών για τη διατήρηση της συμφωνίας που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι δύο ηγέτες κατά τη συνομιλία τους εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τις επαφές τους στα ζητήματα παραγωγής του εμβολίου και του μαζικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ