Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσχέδιο συμφωνίας μετά από μαραθώνιο παζαριών...

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 10 μηνών οι διαπραγματευτές ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) φαίνεται πως κατάφεραν το βράδυ της Τετάρτης, προπαραμονές Χριστουγέννων, να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο βασικής συμφωνίας για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, επιτυγχάνοντας έναν συμβιβασμό στο ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα βρετανικά ύδατα, που αποτελούσε και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, καθώς αφορούσε συμφέροντα επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο παζάρι είχαν εμπλακεί απευθείας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Δεν έγινε γνωστό πώς ακριβώς υπήρξε η συνεννόηση και αν αυτό το προσχέδιο βασικής συμφωνίας, που φερόταν πως θα είχε υπογραφεί έως τη μέρα των Χριστουγέννων, θα πάρει τελικά την επίσημη μορφή συμφωνίας, αφού εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, των 27 χωρών - μελών της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν σε δημοσιογράφους των βρετανικών εφημερίδων «Independent» και «Guardian» και του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» υποστήριζαν πως η συμφωνία είναι «τελειωμένη υπόθεση» και πως είναι πολύ πιθανό όλα να κυλήσουν με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να δημοσιευτεί το κείμενό της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έως τις 31 Δεκέμβρη 2020.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός προσωρινού ολιγοήμερου κλεισίματος των συνόρων της Βρετανίας με τη Γαλλία και ο αεροπορικός «αποκλεισμός» της από πολλές χώρες λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού SARS COV 2 προκάλεσε ασφυξία στα βρετανικά λιμάνια αλλά και στα αεροδρόμια. Μόνο στο λιμάνι του Ντόβερ στη νότια Αγγλία χιλιάδες νταλίκες είχαν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων καθώς είχαν καθηλωθεί εδώ και μέρες. Παρόμοιες εικόνες επικρατούσαν και στο Κεντ, όπου ο Οργανισμός Οδικών Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική», επειδή καθηλώθηκαν περίπου 10.000 φορτηγά.

Παράλληλα, είχαν αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις στις βρετανικές αγορές, με τον Σύνδεσμο Λιανεμπόρων Βρετανίας (BRC) να προειδοποιεί από την αρχή της βδομάδας πως υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων στις προμήθειες κάποιων νωπών προϊόντων, κυρίως φρούτων και λαχανικών, έως ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις ουρές των φορτηγών στο λιμάνι του Ντόβερ και αποκατασταθεί η σύνδεση με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως η μεταβατική περίοδος ολοκλήρωσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εκπνέει στις 31 Δεκέμβρη και σε περίπτωση που δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία τότε οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών θα ρυθμίζονταν από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με αποτέλεσμα την επιβολή σημαντικών δασμών σε προϊόντα και υπηρεσίες αμφοτέρων των πλευρών (με ετήσιο τζίρο 512 δισ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ