Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
«Βέτο» Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό του Κογκρέσου

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

«Βέτο», όπως είχε προαναγγείλει, άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το 2021, που πέρασε πρόσφατα από το Κογκρέσο και, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των «S-400».

Επισήμως, ο Ντ. Τραμπ ανέφερε ότι ο νόμος δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Πιο «γλαφυρός» ως προς τις πραγματικές προθέσεις, σε ανάρτησή του έγραψε πως «ο μεγαλύτερος νικητής του αμυντικού μας προϋπολογισμού είναι η Κίνα. Θα θέσω βέτο».

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο Σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό «βέτο».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η Νομική Υπηρεσία της Γραμματείας του ΟΗΕ ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τη - μερική - οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφτηκε τον περασμένο Αύγουστο. Θυμίζουμε πως η συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δίνει μερική επήρεια στα ελληνικά νησιά, ενώ εξαιρεί τη μισή Ρόδο και το Καστελόριζο, ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο και για το παζάρι με την τουρκική αστική τάξη και συνολικά για τις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ