Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αναδείχθηκαν οι χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

Γιάννης ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Η πανδημία ανέδειξε σειρά ζητημάτων στην προστασία της υγείας. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το 48% της μετάδοσης του ιού γίνεται σε χώρους εργασίας, με το 22% να αφορά εργασιακούς χώρους σχετιζόμενους με το σύστημα Υγείας, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ κ.λπ. Βεβαίως η διασπορά του ιού αφορά συνολικά τους εργαζόμενους, ιδίως σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως στη βιομηχανική - βιοτεχνική παραγωγή.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κορονοϊού και η ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας έφεραν στην επιφάνεια χρόνιες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κυρίως την υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, και την τεράστια υστέρηση που είχε και έχει η χώρα σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ενδεικτικά, πριν από την πανδημία έλειπαν από το ΕΣΥ - και συνεχίζουν να λείπουν και τώρα - πάνω από 6.000 ειδικευμένοι γιατροί και τουλάχιστον 30.000 λοιπό προσωπικό. Επίσης, πριν από την πανδημία οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ στη χώρα ήταν περίπου 560. Σήμερα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι 1.200. Ομως πρόκειται για επίπλαστα νούμερα, κλείνουν τμήματα και αναστέλλονται χειρουργεία για να μετακινείται προσωπικό, που όταν τελειώσει η πανδημία θα ξαναγυρίσει σε άλλα τμήματα.

Αρκετή συζήτηση γίνεται για το εμβόλιο, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το κράτος. Ακόμα και εμείς που είμαστε υγειονομικοί δεν έχουμε ενημέρωση, ενώ μας έχουν ζητήσει να δηλώσουμε για να εμβολιαστούμε. Μέχρι στιγμής, συνολικά, παγκοσμίως βρίσκονται σε φάση μελέτης - ανάπτυξης - κλινικών μελετών πάνω από 120 εμβόλια που αναπτύσσονται από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδά, Νότια Αφρική, Γερμανία και Κούβα. Δεν βασίζονται όλα στην ίδια τεχνολογία, ούτε επιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Ομως η επίσημη ενημέρωση στη χώρα μας πάσχει, δεν υπάρχει δηλαδή επαρκής ενημέρωση για το πόσα και ποια εμβόλια έχουν αναπτυχθεί, ούτε με ποιο μηχανισμό δρουν. Σε ό,τι αφορά ερωτήματα που προκαλεί η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν, στην επιτάχυνση των διαδικασιών φαίνεται ότι συνέβαλαν οι εξής παράγοντες: α) Χρηματοδότηση (στις ΗΠΑ η κυβέρνηση χρηματοδότησε τη φάση 3 και εξασφάλισε εκ των προτέρων στις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα υπάρξει παραγωγή και παραγγελία), β) συνασπισμός δυνάμεων (συνεργασία φαρμακευτικών κολοσσών μεταξύ τους και με πανεπιστήμια), γ) εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, δ) παράλληλη διεξαγωγή σταδίων κλινικών μελετών (φάσεις 1 και 2) και ε) μεγάλος αριθμός εθελοντών, λόγω πανδημίας, για τη διεξαγωγή μελετών φάσης 3.

Κρίσιμα για υγειονομικούς και ασθενείς τα μέτρα μέσα στις δομές Υγείας

Σε ό,τι αφορά τις δομές Υγείας, πρέπει να υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έναντι του κορονοϊού, ιδίως σε νοσοκομεία, κλινικές και ΜΕΘ Covid. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν αρκετές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενα σημαντικό μέτρο είναι επίσης ο χωροταξικός διαχωρισμός ύποπτων και θετικών κρουσμάτων από τους υπόλοιπους ασθενείς, η χρήση ξεχωριστών μηχανημάτων (ακτινολογικά κ.ά.). Επιπλέον, σημαντικό είναι να υπάρχουν τακτικά μοριακά τεστ στο προσωπικό, σοβαρή ιχνηλάτηση, καραντίνα 14 και όχι 7 ημερών για τους υγειονομικούς. Ακόμα, ζητάμε ελέγχους στους προσερχόμενους στη δομή Υγείας, τεστ για κάθε εισαγωγή ασθενούς, χώρους φιλοξενίας για το προσωπικό που έχει επαφή με κρούσμα ή θετικό τεστ, ώστε να μην κινδυνεύσει η οικογένεια, κ.ά. Σημαντικό μέτρο, που αυξάνει κατακόρυφα τη δυνατότητα των εργαζομένων να παραμένουν ασφαλείς, είναι επίσης η επάρκεια προσωπικού. Να βγαίνουν οι βάρδιες με ασφάλεια, να ξεκουράζεται το προσωπικό, να υπάρχει δηλαδή αυξημένη αναλογία γιατρών και νοσηλευτών προς ασθενείς.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή πρέπει αυτή να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Στο καπιταλιστικό σύστημα επίκεντρο είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και οι ανθρώπινες ανάγκες είναι «κόστος». Αρα το ζήτημα είναι σαφώς πολιτικό, δεν λύνεται στο πλαίσιο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος όπου ζούμε σήμερα. Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, και με αφορμή την πανδημία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού οι «σκληροί δείκτες» επιμένουν (2022-01-19 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου από γηροκομείο της Λαμίας (2020-12-08 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού (2020-10-02 00:00:00.0)
«Μπαλωμένες» και υποστελεχωμένες οι δημόσιες δομές Υγείας (2020-09-02 00:00:00.0)
«Γυμνό» και με σοβαρές ελλείψεις στο δεύτερο κύμα της πανδημίας (2020-08-22 00:00:00.0)
Κοινός παρονομαστής η πολιτική που απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες (2020-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ