Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Δοκιμάζεται καθημερινά η εύθραυστη εκεχειρία

Καθώς πολλοί «παίκτες» ανταγωνίζονται για επιρροή στον Νότιο Καύκασο

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Δοκιμάζεται καθημερινά η εύθραυστη «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υπογράφτηκε μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, καθώς η περιοχή του Νότιου Καυκάσου βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χτες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από την πλευρά τους οι αρμενικές αρχές, σε ερώτηση σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες περί σύγκρουσης ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις στην περιοχή, απάντησαν πως δεν σημειώθηκαν τέτοια επεισόδια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας για να συμμετάσχει στην 8η σύνοδο της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία αποτελεί μέρος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Ρωσίας. Μεταξύ άλλων θα έχει συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ «για την ασφάλεια των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε χτες ο Τσαβούσογλου.

«Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, παρόλο που οι απόψεις μας διαφέρουν σε ορισμένα θέματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας τη «διαφορά απόψεων» στη Συρία και την υποστήριξη διαφορετικών πλευρών στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις της Τουρκίας, που διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή, κάτι που απορρίπτει η Ρωσία. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV, το Σάββατο έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν Τούρκοι στρατιωτικοί, προτού αρχίσει η λειτουργία του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας. Σύμφωνα με το NTV, το κέντρο επιτήρησης θα αρχίσει να λειτουργεί από το Γενάρη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την άφιξη των στρατιωτικών της στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει και μπορούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.«Στην περιοχή μας, η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτερες χώρες που μπορούν και πρέπει να κάνουν μία σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι δεν γίνονται πόλεμοι», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Russia 1». Υπογράμμισε επίσης τη δυναμική των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας «για την πρόληψη του ξεσπάσματος συρράξεων, ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες».

Παράλληλα, συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, στον απόηχο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Χτες η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές έξω από το αρμενικό κοινοβούλιο, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Πασινιάν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ