Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Ταχεία διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να την εγκρίνει έως τέλος Φλεβάρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά τη συμφωνία που έκλεισαν, παραμονές Χριστουγέννων, Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι για τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit, επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισής της με σκοπό να τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Εκτός συμφωνίας ωστόσο είναι το καθεστώς του Γιβραλτάρ που είναι βασικό θέμα ξεχωριστής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Βρετανούς και Ισπανούς αξιωματούχους.

Χτες ενέκριναν τη συμφωνία (περίπου 1.200 σελίδων) οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ με στόχο την προσωρινή εφαρμογή, από την 1η Γενάρη, εν αναμονή της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία σήμερα έως τις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Ακολούθως (το αργότερο έως την Πέμπτη) το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη 2021.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να οργανώσει έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας στα τέλη Φλεβάρη προκειμένου να ψηφίσει το κείμενο.

Η συμφωνία προβλέπει προσωρινή εφαρμογή έως τις 28 Φλεβάρη, εκτός αν αποφασιστεί άλλη καταληκτική ημερομηνία με τη συμφωνία των δύο μερών.

Αρκετοί ευρωβουλευτές πάντως χτες ήθελαν να παραταθεί αυτή η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας πέραν του Φλεβάρη ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να μελετήσουν το πολυσέλιδο και σύνθετο (από νομικής άποψης) έγγραφο.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν για τη συμφωνία, κάτι που προμηνύεται πως θα είναι μια τυπική διαδικασία, δεδομένων της πλειοψηφίας που διαθέτει η συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και της υποστήριξης της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Ως γνωστόν, τις παραμονές των Χριστουγέννων Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» έπειτα από 10μηνες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις. Μεταξύ άλλων σε σχέση με το ζήτημα - «αγκάθι» της αλιείας προβλέπεται παράταση του ισχύοντος καθεστώτος έως τις 30 Ιούνη 2026. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, αυτές διασφαλίζεται πως θα είναι χωρίς τελωνειακούς δασμούς και ποσοστώσεις «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής».

Η μεταβατική περίοδος, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Γενάρη του 2020, ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκέμβρη με την έξοδο από την ενιαία αγορά.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να διαπραγματευτεί ή και να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως η Τουρκία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού, όπως έγραψε το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, στην εφημερίδα «The Telegraph».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ