Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ως προϊόν εθνικής συναίνεσης «πασάρεται» η ανύπαρκτη υποδομή

Την κατεύθυνση να εμφανιστούν ως προϊόν εθνικής συναίνεσης οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί και η συνενοχή στο ανύπαρκτο σύστημα υποδομών αντιμετώπισης ακραίων ή έντονων καιρικών φαινομένων, εξυπηρετεί η χτεσινή συνεδρίαση διυπουργικού οργάνου με αντικείμενο τον απολογισμό από την πρόσφατη κακοκαιρία. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια, του υπουργού Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη αμέσως μετά τη σύσκεψη, ότι αυτή δείχνει πώς «πρέπει να εννοούμε την εθνική συναίνεση σε τέτοια θέματα».

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ, οι νομάρχες και οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), Δ. Παπανικολάου. Κατατέθηκε η εμπειρία των νομαρχών το τριήμερο της χιονόπτωσης και διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις και οι ανάγκες κυρίως σε υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό. Ελλείψεις που δήλωσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα αντιμετωπιστούν με συμπληρώσεις στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, το οποίο χτες επρόκειτο να σταλεί στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ακολούθως θα δοθεί στα κόμματα, ενώ στα τέλη Γενάρη θα συζητηθούν οι παρατηρήσεις που θα προκύψουν στην κυβερνητική επιτροπή. Ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Πρόκειται για συμπληρώσεις ενταγμένες στην κυβερνητική πολιτική απαξίωσης ουσιαστικά των λαϊκών αναγκών, αφού δεν υπάρχει ο προσανατολισμός δημιουργίας της κρατικής εκείνης υποδομής που θα υπηρετεί το λαό. Αντίθετα ο κρατικός μηχανισμός και η υποδομή του στηρίζουν το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο και παραδίδονται τομείς του δημοσίου για να θησαυρίζει.

Οι συμπληρώσεις

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι συμπληρώσεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, είναι:

Ο συντονισμός αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων ανατίθεται σε διυπουργικό όργανο, σε επίπεδο υφυπουργών, το οποίο θα λειτουργεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Σε κάθε υπουργείο θα προβλέπεται ειδικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση θεμάτων πολιτικής προστασίας, ενώ αυτά είναι υποχρεωμένα να θεσμοθετήσουν κυρώσεις σε υπηρεσίες ή υπαλλήλους που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της ηγεσίας τους.

Προβλέπεται η οργάνωση υπηρεσιών πρόγνωσης, η ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων, η δημιουργία βάσης δεδομένων και η διανομή συμβουλευτικών οδηγών προς τους πολίτες, για κάθε καταστροφή και καιρικό φαινόμενο.

Προβλέπεται ακόμη η διάκριση του ρόλου που έχει ο κάθε φορέας εξουσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι δεν είναι σαφές τι κάνει κάθε φορά ο δήμαρχος, ο νομάρχης και ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας.

Στο τέλος κάθε ακραίου καιρικού φαινομένου ο ΓΓΠΠ θα συντάσσει έκθεση απολογισμού για τον τρόπο αντιμετώπισης.

Στο τέλος της συνάντησης, η νομάρχης Αθηνών, Ελένη Μπεσμπέα, ανέφερε το αίτημα από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση της υποδομής, του εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ