Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς»
  • Πεντάγωνο: «Κανείς να μην αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ»
  • Κατάληψη νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης»
  • Εναρξη διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό Φορντόβ

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Νίμιτς» σε παλιότερη άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού

Public Domain

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Νίμιτς» σε παλιότερη άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο. Αφενός παίζει ρόλο η χρονική συγκυρία της πρώτης επετείου από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Γενάρη 2020 στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Αφετέρου η ένταση φορτίζεται από την επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επεξεργάζεται, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχέδια όξυνσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, στο πλαίσιο στενής σχέσης σύγκλισης συμφερόντων με το Ισραήλ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», που υποτίθεται πως είχε πάρει εντολή παραμονή Πρωτοχρονιάς να επιστρέψει σε ναυτική βάση της Καλιφόρνιας, διατάχθηκε χτες ξημερώματα από τον υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ να παραμείνει στον Περσικό Κόλπο με την ακόλουθη απειλή: «Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ». Στην περιοχή βέβαια πλέουν και άλλες αμερικανικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» και τουλάχιστον δύο τορπιλάκατοι αλλά και ένα ισραηλινό υποβρύχιο.

Από χτες το μεσημέρι ωστόσο η ένταση ανέβηκε λίγο περισσότερο, όταν ανακοινώθηκε η κατάληψη του νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου «HANKUK CHEMI» από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», σε μια περίοδο υψηλής έντασης και μεταξύ Ιράν - Νότιας Κορέας, με αφορμή το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Η δικαιολογία που ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές για την ανάσχεση του νοτιοκορεατικού σκάφους ήταν η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με χημικά.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» μετέδωσε πως το πλήρωμα του πλοίου κρατείται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέλη του πληρώματος είναι από τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ. Ωστόσο το πρακτορείο δεν διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Νωρίτερα η ναυτιλιακή αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) είχε αναφέρει στον ιστότοπό της πως ένα εμπορικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα, αφού είχε μια «αλληλεπίδραση» με τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, νωρίτερα το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, προχωρώντας στη βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάη 2019, ένα χρόνο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν προχώρησε στην άρση ορισμένων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, μεταξύ των οποίων ήταν και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Χτες το απόγευμα πάντως εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες προειδοποίησε πως ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν, συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ