Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επαφές για Ναγκόρνο Καραμπάχ και διμερείς σχέσεις

ΜΟΣΧΑ - ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνομιλίες σε Ερεβάν και Μπακού, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, είχε την Κυριακή ο Αλεξέι Οβερτσκούκ, εκ των αντιπροέδρων της ρωσικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Πασινιάν να υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην επιβολή καθεστώτος εκεχειρίας. Οπως είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός αναφερόμενος στους περίπου 2.000 Ρώσους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην περιοχή, «η παρουσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί θεμέλιο λίθο και εγγύηση ασφάλειας».

Ο Οβερτσούκ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρωσίας «στον φίλο λαό της Αρμενίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» και εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας του για επέκταση των προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αρμενορωσικής στρατηγικής συνεργασίας.

Η δε συνάντηση με τον Αλίεφ επικεντρώθηκε στις προοπτικές των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν το 2021, καθώς άλλωστε ο Οβερτσούκ συμπροεδρεύει στη διακυβερνητική επιτροπή οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στους τομείς των επενδύσεων, της Ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας, και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται», μετέδωσε το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων AZERTAC.

Αλίεφ και Οβερτσούκ χαιρέτισαν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και επεσήμαναν ότι παρά την πανδημία το 2020, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ