Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Μία ακόμα καταστροφή εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφθηκε την Τετάρτη 6 Γενάρη κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή και τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τα χωριά των δήμων Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, που χτυπήθηκαν περισσότερο (Ψυχικό, Πεθελινό, Μαυροθάλασσα, Μονόβρυση, Ευκαρπία, Αχινό κ.ά.), και συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται από την «πλημμύρα» των διαχρονικά εγκληματικών ευθυνών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, οι οποίες εδώ και δεκαετίες αρνούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον, συναντήθηκαν με τους δημάρχους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις σημαντικές καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, δημόσιες και δημοτικές υποδομές.

Επισκέφθηκαν επίσης το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, που για άλλη μια φορά υπέστη σημαντικές καταστροφές, καθώς στεγάζεται σε μια έκταση που βρίσκεται πολύ κοντά στον τελικό αποδέκτη των υδάτινων όγκων που κατεβαίνουν από τα βουνά. Το ΚΕΘΙΣ βρέθηκε κάτω από τεράστιους όγκους νερών για τρίτη φορά (το 2008 και το 2016 οι προηγούμενες), γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη μετεγκατάστασής του σε άλλο, πιο ασφαλή χώρο. Το έργο του θεωρείται σημαντικό, καθώς παρέχει θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κ.λπ., ενώ μπορούν να εκπαιδευτούν στην ιππασία και άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Σε κάθε σταθμό της περιοδείας η οργή των κατοίκων και η αγανάκτηση ξεχείλιζαν, καθώς για πολλοστή φορά βλέπουν το μόχθο μιας ζωής να πνίγεται στα νερά και στις λάσπες. Τελευταία φορά θυμούνται, το Μάρτη του 2015, που είχαν πλημμυρίσει περισσότερα από 110.000 στρέμματα όταν έσπασε το ανάχωμα του Στρυμόνα.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν τις πραγματικά τρομακτικές στιγμές που βίωσαν τη Δευτέρα 4/1, καθώς σπίτια, μαγαζιά, υποδομές (γέφυρες, παιδικές χαρές, δρόμοι που άνοιξαν στα δύο), καλλιέργειες, αυτοκίνητα πνίγηκαν στα ορμητικά νερά, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, ηλικιωμένοι και ένα μικρό παιδί, που σώθηκαν χάρη στην προσπάθεια των κατοίκων, οι οποίοι μπήκαν στις αυλές με τρακτέρ με κουβά και τους απομάκρυναν. Ακόμα και σήμερα παλεύουν να καθαρίσουν τη λάσπη από τα σπίτια, τα καταστήματα, τις αποθήκες, τις αυλές και τους δρόμους...

Ζητούν τη στήριξη της πολιτείας

Στην Ευκαρπία, ο Γιώργος και η Φωτεινή είδαν την επιχείρησή τους (εργαστήριο και κατάστημα πώλησης μπουγάτσας) να πνίγεται στη λάσπη - εξοπλισμός, ψυγεία, έπιπλα. Ζητούν από την πολιτεία να τους στηρίξει ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους, αποζημιώνοντας το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί. Παράλληλα, λένε ότι για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι του χωριού άλλη τέτοια καταστροφή θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

Θυμούνται ότι και πριν από 40 χρόνια το χωριό είχε πλημμυρίσει και από τότε, όπως λένε, μόνο υποσχέσεις ακούνε για έργα αλλά στην πράξη ούτε οι τακτικοί καθαρισμοί των χειμάρρων και των τάφρων δεν γίνονται. Σύμφωνα με αεροφωτογραφίες υπολογίζεται ότι τέσσερις μέρες μετά, περισσότερα από 1.500 στρέμματα με καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες με νερό.

Από χτες ξεκίνησε ουσιαστικά η επίσημη καταγραφή των ζημιών από ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας, των δήμων και του ΕΛΓΑ, όμως εκτιμάται ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε καλλιέργειες (σιτηρά, μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά κ.ά.) αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια. Δεκάδες είναι επίσης τα σπίτια (περισσότερα από 30) και τα καταστήματα που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε έπιπλα, οικοσκευές και επαγγελματικό εξοπλισμό.

Οι κάτοικοι διεκδικούν άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, και φυσικά άμεση και 100% αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες. Επίσης ζητούν επιτέλους να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια απελπιστική κατάσταση.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του Στρυμόνα και των παραποτάμων του, η ενίσχυση των αναχωμάτων τους, έργα καθαρισμού και διευθέτησης χειμάρρων και τάφρων, έργα στο αρδευτικό δίκτυο κ.ά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δύο αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Βισαλτίας, που είχαν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το 2017 και αναμενόταν να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, απεντάχθηκαν το 2019, διότι δεν έγιναν εγκαίρως οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Τα έργα αυτά αφορούσαν τη διευθέτηση του χειμάρρου Ευκαρπίας, στο τμήμα του που διασχίζει τον οικισμό ο οποίος πλημμύρισε, και της Τάφρου Σησαμιάς, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Οι πληγέντες να απαιτήσουν οργανωμένα την πλήρη αποκατάσταση

Σε δηλώσεις τους κατά την περιοδεία, τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν τις ευθύνες της πολιτικής που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι κόστους - οφέλους και κάλεσαν το λαό οργανωμένα να απαιτήσει άμεση εκτίμηση και γρήγορη αποζημίωση, εκτέλεση όλων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Ο Γ. Δελής μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «πρέπει να εκπονηθεί ένα γενικότερο σχέδιο για τις Σέρρες και συνολικότερα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τα αναγκαία και επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα επιτέλους να πραγματοποιηθούν, για να μπορούν οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους να μην κινδυνεύουν από μια δυνατή βροχή». Σχετικά με τις καταστροφές στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας είπε ότι «θα χρειαστεί η βοήθεια της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών και ενδεχομένως τη μετεγκατάστασή του σε μια πιο ασφαλή περιοχή για τις δραστηριότητές του». Τόνισε όμως ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, με σταθερή χρηματοδότηση, καθώς το ΚΕΘΙΣ επιτελεί σημαντικό έργο.

Ο Σ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «αντίστοιχα προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, τόσο στην ΠΕ Σερρών όσο και σε άλλες. Σε κάθε νεροποντή έχουμε πρόβλημα, αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο. Και αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων». Τόνισε τις ευθύνες της Περιφέρειας και σημείωσε ότι πρέπει να εκπονηθεί «μια ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο λεκάνης απορροής σε όλη την περιοχή, ξεκινώντας από τους ορεινούς όγκους με τα έργα ορεινής υδρονομίας, τη διευθέτηση των χειμάρρων, όλα τα αναγκαία έργα στον Στρυμόνα και αλλού. Ενα τέτοιο έργο βεβαίως δεν γίνεται με ψίχουλα, χρειάζεται σημαντικούς πόρους που πρέπει να ιεραρχηθούν, γι' αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθούν και έκτακτα κονδύλια και να αναπροσαρμοστεί το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά και να προωθηθούν έργα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι άμεση ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ