Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραστάσεις που μπορούμε να δούμε στο διαδίκτυο

Στον απόηχο των γιορτών και με τους χώρους Πολιτισμού, τα θέατρα και τις σκηνές ακόμα κλειστά, οι παραστάσεις που διατίθενται βιντεοσκοπημένες ή και σε live streaming στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν μια λύση ανάγκης για την επαφή του κοινού με αξιόλογα έργα, με δεδομένο ότι η ζωντανή παρουσία του κοινού στις αίθουσες είναι αναντικατάστατη και είναι αυτή που δίνει υπόσταση στο θέατρο.

Σε αυτήν τη συγκυρία ο «Ριζοσπάστης» αναζήτησε και παρουσιάζει μια σειρά παραστάσεις που προβάλλονται αυτές τις μέρες διαδικτυακά, με επιλογές για ενήλικες και για παιδιά:

  • Η «Ομορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση - σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, μια μεγάλη θεατρική - μουσική παραγωγή που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε on line streaming worldwide από το Ηρώδειο, μόνο για δύο μέρες, 9 και 10 Γενάρη, μέσω της πλατφόρμας του viva.gr, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με άξονα - μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Ομορφη πόλη» του 2020, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας - ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η ρωμιοσύνη - και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές («Ομορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ενα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» κ.ά.), παρουσιάζεται ένα μοντέρνο εικαστικό - οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και video art.

Συντελεστές:

Μουσική - ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης. Σύνθεση έργου - σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης. Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος. Μουσική διεύθυνση - ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς. Χορογραφία: Φώτης Νικολάου.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Σαλίνα Γαβαλά.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης, Λήδα Πρωτοψάλτη. Βίντεο - συμμετοχή: Κώστας Καζάκος.

Χορεύουν (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου.

  • Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει την Ερευνητική Σκηνή παρουσιάζοντας σε live streaming, από το Θέατρο Rex - Σκηνή «Κατίνα Παξινού», τη Μήδεια του Ευριπίδη [Medea's Son(g)s], σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, την Κυριακή 10 Γενάρη στις 19.00.

Η δημιουργία της Ερευνητικής Σκηνής έχει ως κύριο στόχο τη θεατρική σπουδή της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας μέσα από τη μελέτη πάνω στους κώδικές της, τη διερεύνηση σύγχρονων τρόπων προσέγγισης και την ανάδειξη των δυναμικών της στη σκηνική πρακτική και το παραστασιακό δημιούργημα. Της παράστασης θα προηγηθεί σύντομη ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για την Ερευνητική Σκηνή και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές, κατά την οποία οι θεατές μπορούν να διατυπώνουν ερωτήματα μέσω γραπτού ηλεκτρονικού μηνύματος.

Πλασμένη από το πάθος του έρωτα και της εκδίκησης, η Μήδεια - μία από τις πιο αντιφατικές τραγικές ηρωίδες του Ευριπίδη - αποτελεί έναν δυσεπίλυτο «δραματικό γρίφο», καθώς επιζεί της συντριβής της έχοντας διαπράξει το αδιανόητο: Τον φόνο των παιδιών της. Πρόσωπο αινιγματικό, πολυδιάστατο, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα ανθρώπινα μητρικά αισθήματα και τα ηρωικά προτάγματα της τιμής και της δίκης.

«Μελετώ τη "Μήδεια" ήδη τέσσερα χρόνια, θα μπορούσα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τη "Μήδεια" όσο ζω, κι όμως νιώθω πως δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Ο,τι και να γράψω έχει ξαναειπωθεί καλύτερα. Δεν θα πω κάτι καινούργιο. Ισως αυτό είναι για μένα η "Μήδεια": Οι ατέλειωτες αναγνώσεις της, οι μεταφράσεις της, οι αναλύσεις, οι ξαναειπωμένες σκέψεις που γεννά, οι κοπιώδεις προσπάθειες σκηνοθετών, ηθοποιών, σκηνογράφων, συνθετών για πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Η παράστασή μας έρχεται σαν αντίδωρο στο σπουδαίο δώρο του Ευριπίδη αλλά και σε όσους με αγωνία και δέος προσπάθησαν να συνομιλήσουν με το ποιητικό αριστούργημα», σημειώνει μεταξύ άλλων στο σημείωμά της η σκηνοθέτρια.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου των 8 ευρώ.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα. Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης. Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Φωτισμοί: Felice Ross. Βοηθός σκηνοθεσίας: Θεανώ Μεταξά. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέλλα Παναγιώτου. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα. Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Μανουηλίδης, Βασίλης Μαντζούκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

  • Η «Erofili Productions» παρουσιάζει την Κατερίνα Διδασκάλου στο αστείο και ταυτόχρονα σοβαρό έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη, «Απολυμένη». Η παράσταση, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από μερικά χρόνια, παρουσιάζεται σε on line streaming στις 8, 9, 10, 16 και 17 Γενάρη στο viva.gr

Η Μαριέτα εργάζεται ως κοσμικογράφος σε μεγάλο γυναικείο περιοδικό. Η στήλη της θεωρείται κορυφαία στο είδος της. Πλούσιοι και διάσημοι κάνουν το παν για να δημοσιεύσει φωτογραφία τους. Η ζωή της είναι γεμάτη λάμψη, πάρτι, ταξίδια. Και μια μέρα, ξαφνικά απολύεται... Ολες οι «πόρτες» κλείνουν, το τηλέφωνο σιωπά, τα καλέσματα ακυρώνονται, οι επώνυμες φίλες «εξαφανίζονται». Ολομόναχη, χωρίς στήριξη από πουθενά, η Μαριέτα αγωνίζεται να επιβιώσει.

Καθώς η μοναξιά την κυκλώνει και η πείνα την απειλεί, συνειδητοποιεί ότι πριν ακόμη απολυθεί από τη δουλειά της είχε απολυθεί από τον ίδιο της τον εαυτό, από την ίδια της τη ζωή, που τη διέσχισε σαν υπνοβάτρια, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, τι θέλει, τι πραγματικά έχει ανάγκη. Και τότε όλα αλλάζουν...

Συντελεστές:

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης. Τηλεσκηνοθεσία: Κώστας Κιμούλης. Πρωταγωνιστεί: Κατερίνα Διδασκάλου. Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα. Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Γάκης.

  • Για τους μικρούς μας φίλους, έρχεται διαδικτυακά ο «Ψαροτρομάρας»! Μια συναρπαστική κουκλοθεατρική παράσταση, με την τεχνική του μαύρου θεάτρου, εντυπωσιακά σκηνικά και χρώματα, από το ΚουκλοΘέατρο Κρήτης.

Ενα έργο γραμμένο από την Φρόσω Χατόγλου τη εκαετία του '80, που δίνει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας! Τα ίδια τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παράστασης «νιώθουν» την αδικία και ουσιαστικά βοηθούν να επαναστατήσουν τα ψαράκια ενάντια στον Ψαροτρομάρα και στα σχέδιά του να φτιάξει ένα μεγάλο παλάτι, γκρεμίζοντας τα σπίτια τους στο βυθό της Ψαροχώρας. Το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και η γόπα μαθαίνουν τα σχέδια του Ψαροτρομάρα. Μόνα τους ψάχνουν να βρουν μία λύση, αλλά ο φόβος ότι θα τους κάνει μια χαψιά τα απογοητεύει ακόμα περισσότερο. Ομως οι μικροί μας φίλοι του βυθού, μέσα από την πλοκή του έργου, καταφέρνουν να σπάσουν το φόβο τους και να ψαρέψουν τον Ψαροτρομάρα!

Διάρκεια: 60'. Κατάλληλο από 3 έως 103 ετών!

Εισιτήρια 6 ευρώ στο ticketservices.gr

  • Το θεατρικό έργο «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος» της Κάρμεν Ρουγγέρη είναι διαθέσιμο on demand έως τις 10 Γενάρη στο ticketservices.gr, με εισιτήριο στα 6 ευρώ.

Ακολουθώντας τα βήματα του μυθολογικού ήρωα, το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο, όπου περιλαμβάνεται η πορεία του Θησέα από την Τροιζήνα στην Αθήνα, αποφασίστηκε να δοθεί, σκηνοθετικά και εικαστικά, αριστοφανικός χαρακτήρας, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται: Το ταξίδι του Θησέα προς την Κρήτη, που θα αποδοθεί εικαστικά με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός θαλάσσιου κόσμου πάνω στη σκηνή. Το παλάτι του Μίνωα και ο περίφημος λαβύρινθος, μέσα στον οποίο ο Θησέας, παίρνοντας τον μίτο από την βασιλοπούλα Αριάδνη, θα βοηθηθεί ώστε να φτάσει στον Μινώταυρο και να πετύχει τον σπουδαιότερο άθλο του. Ολα αυτά με κρητική λύρα, μαντινάδες, χορό και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

Συντελεστές:

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη - Χριστίνα Κουλουμπή. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή. Κίνηση - χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας. Μουσική επεξεργασία - video art: Αντώνης Δελαπόρτας. Προσαρμογή - διδασκαλία: Αγάπη Διαγγελάκη. Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη. Βοηθός ενδυματολόγου: Ερρικα Αλαμάνου. Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γεωργάκη, Μάιρα Γεωργάρου, Αρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ