Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο επίκεντρο των διεργασιών τα «κόκκινα» δάνεια

Οι προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα υποβληθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και η συζήτηση αναφορικά με τις «δημοσιονομικές ανισορροπίες» που καταγράφονται στις οικονομίες των κρατών - μελών, θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την ελληνική οικονομία εστιάζουν στις «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», σημειώνοντας πως «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που θα εξειδικευτεί με νέα αντεργατικά μέτρα, ειδικότερα μέσω του τελικού σχεδίου ανάκαμψης, που αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν στα μέσα του Μάρτη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για τα προαπαιτούμενα του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας. Κυριαρχούν τα ζητήματα που αφορούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ πέρα από το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, η ατζέντα περιλαμβάνει:

-- Τη χρονική επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά το κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και περισσότερος χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, όπως στην Ευρωζώνη. Στην τελευταία περίοδο μάλιστα, με φόντο την κρίση, καταγράφονται τάσεις διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων.

-- Αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις συστημικές τράπεζες. Ουσιαστικά πρόκειται για διάταξη που αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να διευκολυνθεί η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών, αφού προηγουμένως μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων Υπουργικών Αποφάσεων, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Εκκρεμούν επίσης παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο «ελκυστική» και «φιλική» για τους «επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ