Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός για την προμήθεια εμβολίων

Αίτημα της «AstraZeneca» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της

Με περισσότερα από 91,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τουλάχιστον 1,955 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και την πανδημία του SARS-CoV-2 σε φάση έξαρσης σε πολλές χώρες, συνεχίζεται η «κούρσα» των εμβολιασμών, που οδηγείται από τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων. Μέχρι στιγμής πάνω από 40 κράτη έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς, ενώ η διανομή εμβολίων και η έναρξη των εμβολιασμών σε φτωχότερα κράτη, με πιο εξαθλιωμένους πληθυσμούς, αναμένονται το νωρίτερο το Φλεβάρη και θα είναι πολύχρονη διαδικασία.

Χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας «AstraZeneca» για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διευκρινίζοντας ότι θα την εξετάσει με ταχείς ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Αύγουστο προχώρησε στην προπαραγγελία έως και 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 της «AstraZeneca».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής «AstraZeneca», στα τέλη του 2020, και έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί εδώ και περίπου 10 μέρες. Το εμβόλιο έχει επίσης εγκριθεί σε Ινδία, Μεξικό και Αργεντινή. Στο μεταξύ η «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ανακοινώσει συνεργασία με το επιστημονικό κέντρο που παρασκεύασε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V», διερευνώντας ενδεχόμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το συνδυασμό των δύο εμβολίων, που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Valneva» για την προμήθεια έως 60 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της. Πρόκειται για την όγδοη φαρμακευτική εταιρεία με την οποία η ΕΕ είχε διαπραγματεύσεις για εμβόλιο. Η «Valneva» δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές φάσης 3, και τα πρώτα στοιχεία ασφάλειας και ανοσογονικότητας αναμένονται τον Απρίλη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις άλλων κρατών - μελών απέναντι στη Γερμανία, η οποία έχει παραγγείλει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις εμβολίων από τη γερμανική «BioNTech» και άλλες 20 εκατ. από την επίσης γερμανική «CureVac», το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται ακόμα σε κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη - μέλη είναι ελεύθερα να αγοράσουν επιπλέον εμβόλια, αλλά μόνο αν οι παραγγελίες τους δεν επηρεάζουν την παροχή δόσεων που έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια της ΕΕ ή δεν περιλαμβάνουν «παράλληλες διαπραγματεύσεις» που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη στρατηγική του μπλοκ.

Να καταγραφεί ακόμα ότι η Κύπρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ζητώντας ποσότητα εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει να λάβει τα πλήρη στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» μέχρι τέλη Γενάρη, δήλωσε η σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ.

Χτες η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Dr. Reddy's Laboratories» παρουσίασε τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας. Η ρυθμιστική αρχή απεφάνθη ότι το ρωσικό εμβόλιο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας της Ινδίας και συνέστησε τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας (3η φάση), με τη συμμετοχή 31.000 εθελοντών. Η Ινδία είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία για την παραγωγή περίπου 100 εκατ. δόσεων του «Sputnik-V».

Κοροϊδία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενδεικτική πάντως της κοροϊδίας των λαών από την ΕΕ και της προστασίας των μονοπωλιακών ομίλων είναι τα όσα είπαν η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και η εκπρόσωπός της σχετικά με το δίκαιο αίτημα δημοσιοποίησης των συμβάσεων με φαρμακευτικές για το εμβόλιο.

Αρχικά η επίτροπος, στο πλαίσιο των διαδικασιών «ενίσχυσης της λογοδοσίας και διαφάνειας» που προκλητικά διαφημίζει η ΕΕ, ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter ότι «οι ευρωβουλευτές θα δουν το συμβόλαιο της "CureVac", γιατί η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι αξίες της ΕΕ». Στη συνέχεια η εκπρόσωπός της διευκρίνισε την διαδικασία: «Το συμβόλαιο θα είναι διαθέσιμο σε ειδικό δωμάτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, με παρόμοια διαδικασία όπως η παροχή των εμπιστευτικών εγγράφων από πλευράς ΕΚ», «δεν θα μπορεί να αναδημοσιευτεί» και επιπλέον «η εταιρεία θα επιλέξει και θα αποκρύψει πολύ μικρά, ασήμαντα τμήματα του συμβολαίου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ