Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης

Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο είναι και πάλι τεταμένη με την παρουσία αμερικανικών πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή. Το Ιράν παραμένει σε επιφυλακή και από την αρχή της βδομάδας πραγματοποιεί διαδοχικά ναυτικά, αεροπορικά και χερσαία γυμνάσια προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να συνδέσει στα μέσα της βδομάδας την ιρανική κυβέρνηση με την «Αλ Κάιντα» (την οργάνωση του πρώην πράκτορά τους Οσάμα Μπιν Λάντεν).

Η προσπάθεια του Πομπέο τροφοδότησε τα σενάρια ακόμη και για μια ριψοκίνδυνη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, δεδομένου ότι ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στο εξωτερικό δίχως νέα απόφαση του Κογκρέσου βάσει της προ 20ετίας «λευκής επιταγής» που είχε δώσει η Γερουσία μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη. Επιχειρησιακά μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γίνει, δεδομένου ότι στον Περσικό εξακολουθούν να πλέουν εδώ και μήνες το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» καθώς επίσης αντιτορπιλικά και το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia».

Η απειλή φάνηκε, προσώρας, να ενισχύεται και από το αρχικό σχέδιο του Πομπέο να μεταβεί αιφνιδιαστικά στις 14 και 15 Γενάρη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ταξίδι που όμως αναβλήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της συμφωνίας του 2015 παραμένει. Ο νέος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει πως προτίθεται να ξαναδεί τη συμφωνία, μετά την αποχώρηση της χώρας του το 2018 με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Συμβουλές Κίσινγκερ

Η παλιά καραβάνα της αμερικανικής διπλωματίας, ο 97χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, προέτρεψε για τη μη επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία. Μιλώντας τη Δευτέρα στο «Ινστιτούτο Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού» επέκρινε τη συμφωνία του 2015 εξηγώντας πως «είναι διάτρητη λόγω των πολλών προθεσμιών που είναι θέμα χρόνου να εκπνεύσουν». Τόνισε πως «δεν εξασφαλίζει τίποτε άλλο παρά να φέρει τα πυρηνικά όπλα σε όλη τη Μέση Ανατολή». Πρόσθεσε πως δημιουργεί «μια λανθάνουσα ένταση που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει» και κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία για «ιμπεριαλιστική πολιτική».

Κάλεσε έτσι τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να μην εγκαταλείψει τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» που οδήγησαν στην ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν, τονίζοντας πως επιτεύχθηκαν επειδή αραβικές και μουσουλμανικές χώρες συνειδητοποίησαν ότι «τα εθνικά τους συμφέροντα ξεπερνούν τα ιδεολογικά». Κάλεσε τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να θέτουν μαξιμαλιστικούς στόχους και να επικεντρώσουν τις προσπάθειες σε «προσωρινά επιτεύγματα», τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήταν υπέρ μιας «μονοκόμματης» λύσης για όλη τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ θέλει να ενταθούν οι πιέσεις στο Ιράν. Χαρακτηριστικά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαγιόμ» είχε πριν από λίγες μέρες πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός καταστρώνει σχέδια για επίθεση με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ανέφερε ότι ο επιτελάρχης Αβίβ Κοχαβί έχει στα χέρια του τρία εναλλακτικά σενάρια, εκ των οποίων το ένα είναι στρατιωτικό. Στο ίδιο ρεπορτάζ εμφανίστηκε ο υπουργός Εποικισμών (και ειδικός σε θέματα ασφάλειας), Τζάτσι Χανεγκμπί, που θύμισε ότι το Ισραήλ δεν δίστασε στο παρελθόν και σίγουρα δεν θα διστάσει και στο μέλλον να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του ακόμη και εάν αφεθεί μόνο του, δίχως τη στήριξη των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ