Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Την Πέμπτη η κινητοποίηση στην Ελευσίνα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 5 μ.μ. στο κέντρο της Ελευσίνας, στην καρδιά του Θριασίου Πεδίου, όπου ζουν κι εργάζονται εκτεθειμένοι στην πανδημία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εργατικά συνδικάτα που δρουν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Μια κινητοποίηση που «παίρνει τη σκυτάλη» από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που παίρνουν σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς από την πρώτη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το αυστηρό lockdown στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Τα σωματεία αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους, που την περασμένη βδομάδα περιλάμβαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για όλα αυτά δηλαδή που η κυβέρνηση αποσιωπά, παρέχοντας «ασυλία» στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, την ίδια στιγμή που επιβάλλει απαγορεύσεις και πρόστιμα, ενώ δεν κάνει ελέγχους εκεί που πραγματικά εντοπίζεται το πρόβλημα: Στα εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους.

Τα σωματεία καλούν στην κινητοποίηση σημειώνοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν εστίες εξάπλωσης της πανδημίας, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο.

Σημειώνεται ακόμα στο κάλεσμα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς, «διατηρώντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το ΚΕΠΕΚ να έχει μόλις 12 επιθεωρητές για όλη τη Δυτική Αττική». Καταγγέλλουν ακόμα ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει από την εργοδοσία ουσιαστική επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους κινδύνους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση (κορονοϊός και άλλοι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών)», ώστε να παίρνονται κατάλληλα μέτρα, να δίνονται εξειδικευμένες οδηγίες κ.λπ.

Τα σωματεία εξηγούν ότι αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται αφού κοστίζουν στην εργοδοσία, ενώ η κυβέρνηση δεν τα επιβάλλει, αφήνοντάς τα στη «διακριτική ευχέρεια κάθε εργοδότη».

Στον αντίποδα, «η κυβέρνηση επιβάλλεται στο λαό και τους εργαζόμενους με πρόστιμα, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστολή», σημειώνεται, ενώ αναδεικνύεται και η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως επισημαίνουν τα σωματεία που κινητοποιούνται, «στήριγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, αφού η επικίνδυνη λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά" εξυπηρετεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία».

Η δράση των σωματείων περιλαμβάνει, εκτός από τις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας, δράσεις ενημέρωσης, συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογή υπογραφών. Απευθύνουν κάλεσμα για στήσιμο Επιτροπών στους χώρους δουλειάς ώστε να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η διεκδίκηση. «Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, με περιοδείες και ομιλίες από τους αγωνιστές εργαζόμενους του Νοσοκομείου "Θριάσιο". Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής που διεκδικούν να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Εργαζομένων LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», (HQF) KANAKHΣ, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Επίσης, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν μετά από συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστική» και της «Αφοί Μαραγκάκη».

Τεστ στους χώρους δουλειάς!

Αιτήματα στους δήμους της Δυτικής Αττικής για να διατεθούν τα τεστ που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής, ώστε να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς της περιοχής, κατέθεσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Το Σωματείο επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει τα τεστ, που είναι ακόμα στη διαδικασία του διαγωνισμού και ότι την ευθύνη για το πού διεξάγονται την έχει ο ΕΟΔΥ, του οποίου ο προσανατολισμός είναι να διατεθούν σε άλλους χώρους και όχι στους χώρους εργασίας.

Το Σωματείο επισημαίνει πως «δεν διαφωνούμε στο ότι πρέπει να διατεθούν τεστ όπου υπάρχει ανάγκη αλλά δεν μπορεί να αποκλείονται οι χώροι δουλειάς που αντικειμενικά μετατρέπονται σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού». Και απαιτεί «τώρα πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ