Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιστολή δικαιωμάτων στις φυλακές

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην περιστολή των δικαιωμάτων στις φυλακές με αφορμή την επέλαση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση αυστηροποίησης του πλαισίου έκτισης της ποινής και της περιστολής των δικαιωμάτων των κρατουμένων φάνηκε από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου υπαγόταν πάντα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, η Ενωση αναφέρει ότι «αυτό το γενικότερο πλαίσιο οπισθοδρόμησης συνδυάζεται, όπως αποκαλύπτεται, με περιπτώσεις στοχευμένης αυθαιρεσίας. Πράγματι, στον Ν. 4760/2020 υπάρχει και μία σχεδόν φωτογραφική για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα διάταξη που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τις αγροτικές φυλακές. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος υφίσταται χρόνια διακριτική μεταχείριση, καθόσον η χορήγηση άδειας στο πρόσωπό του καθυστέρησε επτά έτη (είχε θεμελιώσει δικαίωμα από το έτος 2010, με την πρώτη άδεια να του χορηγείται το έτος 2017), ενώ στερείται του δικαιώματος άδειας εκ νέου από τον Μάρτιο του 2019, με αιτιολογίες προσχηματικές».

«Θεωρούμε ότι η διακριτική μεταχείριση κρατουμένων που λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση της αρχής της νομιμότητας ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας περαιτέρω ποινής», προσθέτει η Ενωση. «Ο νομοθέτης και η διοίκηση οφείλουν να μη μεροληπτούν σε βάρος κρατουμένου κατά το στάδιο της έκτισης της ποινής, όσο απεχθείς κι αν είναι οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ή οι αντιλήψεις και ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Η υπέρμετρη και αναιτιολόγητη περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων και η τιμωρητική διάσταση της αντεγκληματικής πολιτικής θα πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ