Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΕΒΡΟ - ΡΟΔΟΠΗ
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και δήλωσης ζημιών στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στον Εβρο και τη Ροδόπη κατά την κακοκαιρία της Τρίτης 12 Γενάρη, ενώ στις περιοχές επικρατεί παγετός, που προβλέπεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Μετά τους δύο δήμους και μία κοινότητα της Ροδόπης και μια σειρά από δημοτικές ενότητες και οικισμούς των δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας στον Εβρο, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης για διάρκεια 6 μηνών.

Αναλυτικά, σε αντίστοιχο καθεστώς έχουν κηρυχθεί οι εξής περιοχές: Η κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου του δήμου Κομοτηνής και οι δήμοι Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών, οι δημοτικές ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου στην Ορεστιάδα, η δημοτική ενότητα Μεταξάδων στο σύνολό της, οι οικισμοί Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής, Ασβεστάδων, Ισαάκιου στο Διδυμότειχο και οι οικισμοί Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Δαδιάς, Λαβάρων, Αμορίου, Προβατώνα και Λευκίμης στο Σουφλί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την Πέμπτη, από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν συνολικά 65.000 στρέμματα στον Εβρο και 45.000 στρέμματα στη Ροδόπη.

Πρόσθεσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 23.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, μηδικής και κηπευτικών που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν, 15.000 από τα οποία εντοπίζονται στον Εβρο. Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, δήλωσε πως οι ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών είναι 8.000 στρέμματα και γύρω στις 1.500 οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμος Μαρωνείας - Σαπών, οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο ή αποθηκευμένα προϊόντα υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες μπορούν να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις μέχρι τις 27 Γενάρη στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στο δήμο Σουφλίου η αντίστοιχη προθεσμία είναι μέχρι 28 Γενάρη.

Τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο υδροδότησης ανά περιοχές, όπως της δημοτικής ενότητας Φερών στην Αλεξανδρούπολη και σε τμήματα του δήμου Μαρωνείας - Σαπών στη Ροδόπη. Μετά την αποκατάσταση της βλάβης στη γεώτρηση της Ιτέας, υδροδοτείται και πάλι από το πρωί της Δευτέρας η δημοτική ενότητα Φερών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ η περιοχή παραμένει εδώ και μια βδομάδα χωρίς πόσιμο νερό ενώ ο ανεφοδιασμός γίνεται με υδροφόρες του Στρατού, μέσα σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Σε αντίστοιχη ανακοίνωση, καλεί τους αρμόδιους να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών, με όποιο κόστος, «ώστε τουλάχιστον να γλιτώσουν οι κάτοικοι από ένα κομμάτι της ταλαιπωρίας που βιώνουν». Παράλληλα, η δημοτική αρχή Μαρωνείας - Σαπών ανακοίνωσε ότι συνεργεία του δήμου συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση συνεχούς και πλήρους υδροδότησης στο δήμο.

Χαμηλώνει η στάθμη του Εβρου

Αν και η κατάσταση παρέμεινε σοβαρή στους ποταμούς Εβρο και Αρδα για 24ωρα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, οι μετρήσεις της Δευτέρας ήταν καθησυχαστικές. Ολες τις προηγούμενες μέρες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε επιφυλακή και μάλιστα την Παρασκευή αποφασίστηκε το άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου στον Εβρο, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου 6.000 στρεμμάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πλημμυρών.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ορεστιάδας είχε καλέσει τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Εβρο και Αρδα και τα αναχώματά τους, και να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων και εργαλείων από τις παρόχθιες περιοχές των αναμενόμενων από τη Βουλγαρία αυξημένων όγκων νερού στους ποταμούς που ρέουν στις δύο χώρες.

Πλέον η στάθμη του ποταμού Εβρου καταγράφεται πτωτική στο βόρειο τμήμα του νομού, με την πρωινή μέτρηση της Δευτέρας να σημειώνεται στα 5,08 μέτρα. Οι όγκοι νερού έχουν κατέβει νοτιότερα, ωστόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και κάτω από το όριο συναγερμού.

Χώροι σε δημοτικά κτίρια για αστέγους

Επιπλέον, ο δήμος Μαρωνείας - Σαπών ανακοίνωσε ότι λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, από χτες διαθέτει θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία αστέγων και πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε Σάπες, Αρίσβη, Λοφάριο, Ξυλαγανή, Μαρώνεια και Αμάραντα, για όσο διάστημα συνεχιστεί ο παγετός.

Θυμίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα με οικογένειες που έμειναν άστεγες από τις πλημμύρες, όπως στον οικισμό Μαυρομάτι, όπου 10 σπίτια πλημμύρισαν από την υποχώρηση του αναχώματος του ποταμού Λίσσου.

Οπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη του Γιάννη Λεβέντη, δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το μεσημέρι της Πέμπτης τα σπίτια των πληγέντων παρέμεναν μέσα στις λάσπες, αναμένοντας τους αρμόδιους φορείς για την καταγραφή των ζημιών.

Ακολούθως ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο, απαιτώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και προσωρινής στέγης για τους πλημμυροπαθείς, καθώς μερικοί από αυτούς είχαν περάσει τη νύχτα στο τοπικό τζαμί. Την Παρασκευή ο δήμος παραχώρησε κρεβάτια και κουβέρτες για 12 άτομα ώστε να περάσουν τη νύχτα στο δημαρχείο Νέου Σιδηροχωρίου, ενώ 5-6 άτομα παρέμειναν στο τζαμί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ και σήμερα σε Εβρο και Ροδόπη (2021-01-14 00:00:00.0)
Από σήμερα η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θράκη (2020-06-17 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (2017-12-19 00:00:00.0)
Δεν πέρασε ο κίνδυνος (2014-12-16 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν καλλιέργειες (2009-12-24 00:00:00.0)
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ (1998-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ