Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες κατηγορίες στην Κίνα για τους Ουιγούρους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας έριξε χτες βράδυ ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει διαπράξει... «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με την καταστολή των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ. Επικαλέστηκε δε «διαθέσιμα στοιχεία», τα οποία ωστόσο δεν δημοσιοποίησε εμμένοντας στις αναπόδεικτες καταγγελίες περί «συστηματικής προσπάθειας να εκκαθάρισης των Ουιγούρων από το κινεζικό κόμμα - κράτος».

Οι δηλώσεις Πομπέο είναι συνέχεια της εμπρηστικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της προώθησης αμερικανικών ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων που αισθάνονται την πίεση της Κίνας στις διεθνείς αγορές.

Οπως ανέφεραν χτες διεθνή πρακτορεία, οι δηλώσεις Πομπέο δεν θα οδηγήσουν «αυτόματα» στην επιβολή κάποιων κυρώσεων. Ωστόσο, μπορεί να κάνει αρκετές χώρες να ξανασκεφθούν εάν θα μπορούν να επιτρέπουν σε επιχειρήσεις τους να λειτουργούν στη Σιντζιάνγκ.

Οι Ουιγούροι Μουσουλμάνοι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα που εργαλειοποιούνται ή αξιοποιούνται ανάλογα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Τουρκία) ανάλογα με τα κατά καιρούς γεωπολιτικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ