Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Καταστολή σε καραβάνι απελπισμένων

Η αστυνομία της Γουατεμάλας διέλυσε τη Δευτέρα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα, οι οποίοι είχαν αποκλείσει έναν δρόμο, αφού τους σταμάτησαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος των 4.000 ανθρώπων που από το περασμένο Σάββατο είχαν μπλοκάρει τον δρόμο που συνδέει τη Γουατεμάλα με την Ονδούρα.

Το καραβάνι περίπου 9.000 ανθρώπων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη βιομηχανική καρδιά της Ονδούρας. Οι μετανάστες αναγκάστηκαν να σταματήσουν την Κυριακή στο Βάντο Οντο της Γουατεμάλας, έχοντας διασχίσει μόλις 50 χιλιόμετρα στο έδαφος της χώρας αυτής. Αστυνομία και στρατός τους σταμάτησαν βίαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν το καραβάνι λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, με βάση ένα διάταγμα του Προέδρου της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γκιαματέι, το οποίο εγκρίνει τη χρήση βίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας, 21 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και τέθηκαν σε απομόνωση.

Οι 4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο αυτό, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η άδεια να συνεχίσουν. Αλλοι σκόρπισαν στη χώρα, ενώ πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν πίσω στην Ονδούρα. Περίπου 800 έχουν μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα χωριό κοντά στο Βάντο Οντο.

Οι μετανάστες επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ με την ελπίδα ή αυταπάτη να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια και από φυσικές καταστροφές (2 κυκλώνες) την περασμένη χρονιά. Από το 2018, πάνω από 12 καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν να φτάσουν από την Ονδούρα στις ΗΠΑ, όμως όλα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, όπου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Αντρες Μ. Π. Ομπραδόρ έχει ευθυγραμμιστεί στην αντιμεταναστευτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ